Hoppa till huvudinnehåll

Ny metod för att kontrollera anställda: smärtframkallande toastol

Brittiska företag anser att arbetare som tar för långa toalettpauser kostar företagen pengar. Därför utvecklas nu en toastol som blir obekväm att sitta på efter fem minuter.

Den lutande toastolen blir plågsam att sitta på längre än några minuter.
Montage: Proletären

Den nya toastolen, som nu ska introduceras på arbetsplatser i England, lutar nedåt och framåt i 13 graders vinkel, jämfört med en vanlig toastol. Efter ungefär fem minuter känns det i benen på den som sitter på toastolen ungefär som han eller hon satt på huk, utan stöd.

Det gör helt enkelt ont.

Det är företaget StandardToilet från Staffordshire i England, som tagit fram den nya toastolen. Utvecklaren Mahabir Gill står bakom designen.

– Bara i Storbritannien förlorar industrin och handeln årligen uppemot fyra miljarder pund (motsvarande cirka 50 miljarder kronor) på de anställdas toalettpauser, säger Gill till Mail Online. Det är lätt att se hur affärsvärlden kan tjäna på vår toalett.

– 13 grader är inte alltför obekvämt, men man vill inte sitta för länge på en stol som lutar så, säger Mahabir Gill.

Grafik: Proletären
Den lutande toastolen – byggd för obekvämlighet.

Den nya toastolen får kritik från vetenskapligt håll. Jennifer Kaufmann-Buhler är biträdande professor i designhistoria vid Purdue-universitetet i Indiana. I en intervju med USA-baserade Huffington Post säger Kaufmann-Buhler att toastolen är en produkt av ”den moderna kapitalismen”. Kaufmann-Buhler anser att ingen kan uträtta sina behov på tid eller beställning.

– Jag anser att det är en mycket kapitalistisk inställning att oavsett hur människors kroppar och dessas problem och begränsningar ser ut, så ska de vara produktiva. Det får kosta vad det kosta vill.

Harvey Molotch är professor i sociologi vid universitetet i New York. Han trodde först att nyheten om den lutande toastolen var ett skämt.

– Jag kontaktade det brittiska patentverket och fick bekräftat att det inte var ett skämt, säger Molotch till Huff-Post. Det här handlar om en oanständig invasion i människans mest privata; att arbetsgivare börjar kontrollera arbetarna också på toa. Istället för att hyra in riktiga poliser, så finns poliserna inbyggda i maskineriet på arbetsplatserna.