Planer på att riva Valhallabadet möter motstånd

De styrande partierna i Göteborg vill riva stadens enda centralbad och istället bygga en ny multiarena. Föreningen Fasad och arkitektkontoret Krook & Fjäder har båda gett sig in i frågan om Valhallabadets framtid.
Föreningen Fasad har arrangerat flera protester mot rivningen av Valhallabadet. Fotograf: Proletären/Gotevent
Publicerad 23 maj 2025 kl 08.00

Göteborgs enda kommunala centralbad är hotat av ett rivningsbeslut. 2022 beslutade kommunfullmäktige enligt yrkande från det lokala partiet Demokraterna (D) tillsammans med M, S, V, L och C att man ska riva Valhallabadet för att göra plats åt en ny multiarena.

Ett nytt bad, eller multiarena, ska i sin tur byggas tvärs över gatan där nu Valhalla IP ligger. Förslaget har mött motstånd i Göteborg, såväl från invånarna i staden som bland sakkunniga och föreningar.

En av de som kämpar mot beslutet att riva badet är Monica Bengtson, vice ordförande i Fasad, en ideell organisation som arbetar med att lyfta fram rivningshotade byggnader och kulturhistoriskt viktiga miljöer i Göteborg.

Fasad arbetar genom folkbildning, men också juridiskt genom att överklaga vissa beslut. I frågan om badets framtid har föreningen tagit fram namnlistor, organiserat en demonstration och lämnat in medborgarförslag, som samtliga fått avslag. De har även lyft frågan till länsstyrelsen om att göra Valhallabadet till byggnadsminne. 

Monica Bengtson har tidigare arbetat som journalist och skrivit om byggnadskultur, men med tiden har hennes perspektiv förändrats. 

Monica Bengtson

– Förr tyckte jag det var viktigt med gamla byggnader, nu tycker jag att alla byggnader som går att bevara är viktiga att bevara av hållbarhetsskäl, säger Monica Bengtson som menar att det är just ur detta perspektiv som badet blir viktigt. 

– På 90-talet tänkte man inte så mycket på klimatet och det fanns ännu inte så mycket forskning om klimatavtrycket när man river en byggnad. Nu är kunskapsläget ett helt annat. 

Det är dock inte bara av miljöskäl Fasad ifrågasätter fullmäktiges beslut. Badet, som byggdes på 50-talet, har en särskild plats i göteborgarnas hjärtan. Monica Bengtson beskriver hur många av de göteborgare hon träffar beskriver badet som ett andra hem. 

– Sådana immateriella värden går inte att återskapa.

Europa Nostra, Europas största medlemsorganisation för kultur- och naturarv, har placerat Valhallabadet på en topplista bland de mest hotade kulturarven i Europa. Men frågan om Valhallabadet engagerar även allmänheten.

– Så klart somliga säger ”riv skiten”, men jag kan inte se något annat än att de allra flesta göteborgare tycker att det är rimligt att bevara det. Engagemanget är stort och många undrar hur det kommer att gå.

Arkitektkontoret Krook & Tjäder har tagit fram ett motförslag på hur man kan etablera en ny multiarena samtidigt som Valhallabadet bevaras. Det är arkitekten Pontus Orrbacke på Krook & Tjäder som tillsammans med Anders Carlsson, tidigare fastighetschef på Svenska Mässan, tagit fram förslaget.

– Vi började arbeta på förslaget 2022, och vi agerar helt fritt från intressen, berättar Pontus Orrbacke.

Under arbetet har de haft kontakt med samtliga partier förutom SD och D.

– Vi har diskuterat enskilt och fått positiv respons. Men det skiljer sig väldigt mycket åt vad de sagt till oss enskilt och vad de sedan säger i kommunfullmäktige. 

Daniel Bernmar (V), kommunstyrelsens vice ordförande och ledande inom de så kallade ”arenapartierna” har kommenterat förslaget.

– Det finns ingen politisk acceptans för det här spåret, sade han till Göteborgsposten i juni 2023.

Bernmar är som kommunalråd ansvarig för bland annat idrotten i staden och i frågan om rivningen av Valhalla har V tagit en ledande position. Pontus Orrbacke är förvånad över V:s hållning 

Pontus Orrbacke Foto: Krook & Tjäder/pressbild

– Det är någon sorts ideologisk dissonans. Det verkar som att man är beredd att gå ganska långt i kompromissandet med andra partier. Det är den värsta sortens realpolitik, när man är beredd att kompromissa bara för att man har en överenskommelse. Det verkar inte som att någon är riktigt nöjd med förslaget.

Förslaget att riva badet och bygga en ny multiarena väntas idag kosta över 14 miljarder kronor redan innan första spadtaget tas. 

– Dessa pengar ska tas någonstans ifrån och där kommer välfärden troligtvis få utstå nedskärningar. Tittar man på vårt förslag sparar man fyra miljarder, men även koldioxidutsläppen beräknas bli 60 procent lägre. 

Pontus Orrbacke menar att det finns partier som nu vill dra sig ur överenskommelsen.

– Den forcerade finansieringsplanen som ska beslutas till hösten är nog en möjlighet för vissa partier att kunna dra sig ur. Man verkar forcera rivningen av badet för att bli klar med det innan valet, avslutar Pontus Orrbacke.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: