Hoppa till huvudinnehåll

Rapport från strejkcentret: ”Det är en kamp för det vi vill och vi står starka i den”

Proletären besöker Vårdförbundet under andra dagen av strejken för arbetstidsförkortning. Många av medlemmarna strejkar för första gången i sina liv.

Kulturhuset Aftonstjärnan på Lindholmen, full av Vårdförbundets medlemmar och förtroendevalda under strejkens andra dag.
Artur Szandrowski

Det är andra dagen av Vårdförbundets strejk. På Aftonstjärnan i Lindholmen, Göteborg, är det full rulle.

Kulturcentret har blivit ett ”strejkcenter”. Omkring 200 av Vårdförbundets medlemmar och förtroendevalda har samlats här idag för att få information om strejken och sina rättigheter, och för att snacka och umgås.

”Det påverkar inte dig, nej… jaha, men om de säger det så borde du ta upp det med ditt ombud. Nej, så får de inte säga…”

Ellen Ekholm från Vårdförbundet går runt och svarar på frågor över telefon. Den har ringt hela dagen.

Hon är huvudskyddsombud på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där drygt 400 anställda tagits ut i strejk.

– Det har varit otroligt många frågor. Inte minst för att det utöver strejken fortfarande ligger en övertidsblockad, säger hon till Proletären.

– Men det är jättegod och stark stämning. Man känner verkligen samhörighet och alla är motiverade till förändring inom vården. Det är en kamp för det vi vill och vi står starka i den.

Vårdförbundets krav handlar till största del om en arbetstidsförkortning om tre timmar i veckan, utslaget över tre år. Något motparten, Sveriges kommuner och regioner, menar är fullkomligt omöjligt att genomföra.

 
Artur Szandrowski
1. Ellen Ekholm, huvudskyddsombud. 2. Julia Torsell och Martin Söderberg, strejkande sjuksköterskor 3. Linn Hamark, strejkande sjuksköterska

Det är första strejken någonsin för de flesta närvarande.

– Och det känns bra att det kanske leder till något bra. Det är bra information här och vi har lärt oss mycket idag, säger Martin Söderberg, sjuksköterska på endoskopimottagningen på Östra sjukhuset.

Hans kollega, Julia Torsell, instämmer.

– Man har nog gått med på lite för mycket innan, då man inte vetat om regler och så. Sjukvården är vårt arbete, men vi har också ett privatliv och måste tänka på vår hälsa.

Linn Hamark, sjuksköterska på Sahlgrenskas infektionsavdelning på Östra sjukhuset strejkar också för första gången.

– Det känns häftigt att vara med om. Men samtidigt tråkigt att SKR inte går med på de fullt rimliga kraven. 

Stödet för strejken från allmänheten och andra välfärdsarbetare har varit stort, berättar de flesta som Proletären talar med. Men det finns alltid undantag.

Vi låter ett exempel illustrera motståndet. På Göteborgs-Postens sajt har användaren ”Johannes” kommenterat: ”Kan man göra något för att tvinga dem tillbaka till arbete? Avskeda, ge yrkesförbud osv? Dessa människor sätter andra i fara för att kunna berika sig själva”. 

– Man kunde önska att ”Johannes” fick följa med på jobbet en dag och se hur det är, säger Linn Hamark och suckar.

– Vi känner ofta att vi inte räcker till och många avdelningar har satt övertiden i system.

– Det är ju de där uppe som sätter människors liv i fara, säger Julia Torsell när Proletären visar skärmdumpen på ”Johannes” kommentar.

– Det är alltid lätt att gå på oss som jobbar. Var arg på dem som bestämmer, flikar Martin Söderberg in.