Hoppa till huvudinnehåll
Av
Kommunistiska Partiet, Gislaved

Sälj inte ut kommunala fastigheter

Kommuner ska äga de byggnader och fastigheter som man har verksamhet i. Inte hyra i onödan! 


I dagens Sverige finns en rad privatiseringsframstötar på en rad områden. Ett område som undertecknad vill belysa är initiativen till att låta privatintressen äga de byggnader som det finns kommunal verksamhet i. 

Svensk stenrik storfinans söker med andra ord nya arenor att göra vinster på, och lockar kommunfolk med lockbetet att dessa skulle slippa dyra investeringskostnader vid nybygge, alternativt få loss kapital i samband med försäljningar av kommunala byggnader som kommunen har verksamheter i. Från 2013 till 2020 steg försäljningsvärdet på samhällsfastigheter från drygt 5 till över 30 miljarder. 

Men för kommunfolk runtom i landet att nappa på det betet är som att kissa på sig en iskall vinternatt. Först är det varmt och gott i byxorna men sedan blir det iskallt när man tvingas betala hyror för fastigheter man inte ens äger.  

Här i Gislaved har ett nybildat lokalt parti, ”Medborgarpartiet” (som i likhet med hundratals liknande lokalpartier säger sig vara ”vare sig vänster eller höger”), skrivit in i sitt valflygblad att man att man söker ”alternativ finansiering” för två kommunala projekt i kommunen, varav en nödvändig ny simhall. 

Vilket endast kan tolkas som att kommunen inte ska äga anläggningarna utan hyra dem av privata intressen. Vilket är rena högerpolitiken eftersom kommunen i så fall skulle binda upp sig på dyra hyreskontrakt till privata intressenter, vilket blir mycket dyrare för kommunen på sikt.

Enkla fakta som den verkställande direktören för kommunernas eget kreditmarknadsbolag Kommuninvest, Tomas Werngren, konstaterade redan 2020 i Kommuninvests egen tidning Dialog.

– Men det finns aldrig ekonomisk logik i att inte låna för en investering om man avser att bedriva verksamheten under överskådlig tid. I det längre perspektivet är det för en kommun nästan alltid dyrare att hyra än att äga, säger Werngren till tidningen och fortsätter: 

– Här vill jag vara kristallklar: När det gäller kommuner som säljer sina samhällsfastigheter och sedan skriver in sig som hyresgäster för att man inte vill låna pengar, har jag än så länge inte sett ett enda fall som har varit till fördel för kommunen och dess invånare.

Det är bara att hålla med, säger vi från Kommunistiska Partiet. 

Vår princip är att kommunen ska äga de byggnader och fastigheter som man har verksamhet i. Inte hyra i onödan! 

Erik Anderson

Kommunfullmäktigeledamot Kommunistiska Partiet Gislaved