”Sörj inte, organisera er”
En katastrof för arbetare, kvinnor och invandrare, men inte någon överraskning. Demokraterna och Kamala Harris har övergett arbetarklassen och stödjer ett folkmord, och får betala för det. Det säger den fackliga aktivisten Cherenne Horazuk i Minnesota om att Donald Trump åter blir USA:s president.
Det blev Donald Trump som till slut vann presidentvalet i USA med stor marginal förra veckan. Efter fyra år med Joe Biden får Trump åter ta plats i Ovala rummet, stärkt av att Republikanerna dessutom får majoritet i både senaten och representanthuset i kongressen.
Dåliga men väntade nyheter, menar Cherrene Horazuk, fram tills nyligen ordförande i avdelning 3800 i de offentliganställdas fack AFSCME på University of Minnesota, och aktiv i den tvärfackliga fronten Minnesota Workers United.
– I stort tror jag att det kommer att bli katastrofalt för arbetarklassen. Republikanerna, som kommer att ha kontroll över såväl kongressen som Högsta domstolen, har varit tydliga med att de vill genomföra fullskaliga attacker mot invandrare, mot kvinnors rättigheter och mot arbetande människor i allmänhet, säger Cherrene Horazuk till Proletären.
Samtidigt är hon inte förvånad över resultatet.
– Vi såg det definitivt komma, och vi måste lägga ansvaret där det hör hemma. Kamala Harris och det demokratiska partiet förlorade valet. Det här är på dem.
– De ignorerade de arbetande människornas behov och misslyckades med att agera för att stoppa folkmordet i Gaza. Två saker som hade jättestor inverkan på hur folk röstade.
Själv röstade Cherrene Horazuk inte på någon av de båda kandidaterna.
– Nej, jag kunde inte lägga min röst på någon som är ansvarig för folkmord.
Men jag gissar att du inte förväntar dig mycket bättre politik från Trump vad gäller Palestina?
– Inte alls. Jag tror att han kommer att fortsätta backa Netanyahu och folkmordet.
Hur ser du på valresultatet ur facklig synvinkel?
– Vi kan se vad som hände under Trumps första mandatperiod och sluta oss till att det bara kommer att bli värre för arbetarrörelsen. Uppmaningen till massutvisning av invandrare kommer att få en enorm inverkan på migrantarbetare i hela landet, många av dem fackligt anslutna. Särskilt inom sektorer som hotell- och restaurangbranschen, bygg och jordbrukssektorn.
– Vi kommer se kraftfulla attacker mot arbetsrätt och de lagar i National Labour Relations Act som reglerar arbetarrörelsen. Trumps administration lär också dra tillbaka beslut som har gjort det lättare att organisera fackföreningar på arbetsplatser. Vilket vi sett en stark våg av de senaste åren när tiotusentals arbetare organiserat sig fackligt, bland annat på Amazon och på universiteten.
Cherrene Horazuk nämner det omtalade Project 2025, ett 900-sidigt dokument från den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation, som Trump distanserat sig från och sagt att han inte ens läst, efter att det fått negativ uppmärksamhet för att vara allt för långtgående i sin vision av ett USA som kapitalisternas våta dröm, med minimal arbets- och miljöskyddslagstiftning.
– Det är möjligt att han själv inte läst det, men det skrevs av flera personer som ingick i hans första administration och är ett ramverk för den politik de lägger fram. Project 2025 vill rulla tillbaka tiden vad gäller en rad frågor, som skydd mot barnarbete och för hälsa och säkerhet på arbetsplatserna.
– Därifrån går en röd linje till Elon Musks engagemang för att göra statsapparaten mer ”effektiv” och att många miljardärer stödde Trump på bred front, eftersom de ser att det ligger i deras intresse.
Och samtidigt röstade uppenbarligen många arbetare, och inte minst många latinamerikaner, på Trump. Varför?
– Eftersom folk fick välja mellan två partier för den härskande klassen, och det demokratiska partiet sedan åratal har övergett arbetarklassen – förutom när det är valtider, då de vill att arbetarrörelsen ska göra fotarbetet i valapparaten.
– De har inte förstått vilken stor påverkan ekonomin och den höga inflationen har haft på människors liv. Folk vill ha förändring, och Harris kampanj gav Trump möjligheten att representera den i mångas ögon.
Cherrene Horazuk understryker att hon inte menar att Trumps politik kommer att vara positiv för de flesta som röstade på honom.
– Men Harris misslyckades med att ens se behoven. Jag tror hon nämnde arbetarklassen två gånger under hela valrörelsen.
– Det slog an hos folk när Trump frågade om de hade det bättre för fyra år sedan jämfört med nu, och många har det sämre. Sedan är det en helt annan sak om de kommer att ha det bättre om två år under en Trump-administration, då jag tror att situationen för arbetarklassen och för latinos kommer att vara extremt negativ.
– En del av Trumps budskap är att allt som är problematiskt kan du skylla på andra arbetare och på invandrare, istället för att skylla det på politikerna och på det kapitalistiska systemet.
Så i slutändan handlade valet för de flesta mindre om till exempel aborträtten, som delvis är en värderingsfråga, och mer om hur människor som redan har två eller tre jobb ändå har svårt att sätta mat på bordet till familjen?
– Absolut. Och om man tittar på abortfrågan så fanns den separat på valsedeln i flera stater, där de flesta röstade antingen för att återinföra eller skydda rätten till abort.
Cherrene Horazuk påpekar att i sju av tio delstater som genomförde folkomröstningar på valdagen röstades olika skydd för aborträtten igenom, efter att den federala aborträtten revs upp 2022. I det republikanska fästet Florida röstade 57 procent för att skydda rätten till abort upp till 24:e graviditetsveckan, men det krävdes 60 procent för att lagen skulle ändras.
– Men 57 procent av invånarna i Florida röstade för att återställa rätten till abort. Jag tycker det visar att människor inte är monolitiska utan delar upp hur de tänker i olika frågor.
Och abortfrågan var verkligen viktig för många, säger Cherrene Horazuk.
– Men jag tror återigen att Harris stora misslyckande var att hon inte klarade av att adressera arbetarklassens behov på ett sätt som de människorna trodde på. Hur folk påverkats av de höga kostnaderna för barnomsorg, mat och bostäder och alla dessa saker. Istället ägnades mycket tid åt att prata om identitet, på ett sätt som inte gav genklang hos folk.
– Jag tror inte att det är korrekt att säga att de där fler än 50 procenten som röstade på Trump är misogyna rasister, även om rasisterna och kvinnohatarna röstade på Trump. Men jag tror att många kände att det inte spelade någon roll för dem. De röstade för en bättre ekonomi och var villiga att förbise de andra sakerna.
Så vad händer nu för en fackföreningsrörelse som förväntar sig att bli hårt attackerad av den tillträdande regeringen?
– Antingen gömmer vi oss och bara skyddar det vi har och går i försvarsställning. Men vad arbetarrörelsen behöver göra är vad vi alltid gjort när vi gjort framsteg, vilket är att kämpa och använda de verktyg och rättigheter vi har, att vi använder strejkrätten.
– Att vi organiserar oss på arbetsplatserna i solidaritet med varandra, och försvarar migrantarbetare likväl som kvinnliga arbetare och reproduktionsrättigheter. Som Joe Hill sa: Sörj inte, organisera er.