Hoppa till huvudinnehåll

Spänt i östra Ukraina – Ryssland erkänner Donetsk och Lugansk

De senaste dagarna har stridigheter åter blossat upp i och runt de självutropade folkrepublikerna Donetsk och Lugansk i östra Ukraina – som Ryssland erkänner som självständiga sedan i måndags. Proletären har pratat med boende i Donbassregionen, som inte lämnar hemmet i onödan.

Invånare i Donetsk firar Moskvas beslut att erkänna republikerna Donetsk och Lugansk.
Skärmdump / Ria Novosti

Samtidigt som stridigheterna åter intensifierats runt de självutropade folkrepublikerna Donetsk och Lugansk i Donbassregionen i östra Ukraina – och som Moskva på måndagen meddelade att man erkänner – har också propagandakriget intensifierats.

I måndags uppgav Moskva att rysk militär dödat fem ukrainska soldater som försökte ta sig över gränsen till Ryssland, och i striden också förstört två ukrainska militärfordon. Kiev har förnekat att det överhuvudtaget skulle ha befunnit sig några soldater nära gränsen.

Den ukrainska regeringen förnekar också att Ukrainas armé inlett eller planerar en attack på Donbass. Men bara i lördags rapporterade OSSE:s observatörer om sammanlagt fler än 1.500 brott mot vapenvilan, 591 i Donetsk och 975 i Lugansk.

Det är också långtifrån säkert att regeringen och försvarsmakten har kontroll över alla trupper. Bland annat ingår den ökända högerextrema Azovbataljonen sedan 2015 i Ukrainas nationalgarde. Det finns också andra paramilitära högerextrema grupper som deltar i kriget mot så kallade proryska rebeller i östra Ukraina.

Proletären har pratat med en kvinna i Lugansk på den regeringskontrollerade sidan, omkring fem mil från kontaktlinjen som skiljer den från den självutropade folkrepubliken. På grund av rädsla för repressalier vill hon vara anonym.

– Det är väldigt spänt här. Ingen går ut mycket utanför hemmet, bara om de behöver. Alla håller sig för sig själva och pratar inte mycket med varandra.

Det är också en förvärrad ekonomisk situation för de boende i Lugansk, och det saknas pengar i bankomaterna.

– Priserna höjs nu på allt i hemmet, värme, el och gas. Vi har tagit bort elementen för vi inte hade råd att betala och eldar med kol nu istället. Och matpriserna går upp hela tiden.

Ledningarna i de självutropade republikerna har kallat alla män till allmän mobilisering, samtidigt som man inlett evakuering av kvinnor och barn till Rostovregionen i västra Ryssland. 

– Men här finns ingen evakuering. Det finns bara rädsla och ångest i varje hem. Vi har ingen möjlighet att åka härifrån, vi har inga pengar.

Ett annat anonymt vittnesmål får vi från Odessa, staden där fascister brände 46 personer till döds i Fackföreningarnas hus den 2 maj 2014 och skadade flera hundra, i samband med Majdankuppen i Kiev. Där är det inte lika oroligt som i Lugansk.

– Situationen är som vanligt, men kontakten mellan människor är spänd. Det är få som vågar diskutera, det görs bara bara bland goda vänner. De flesta tror inte att det ska bli något krig, men är ändå rädda att det blir så. 

– Annars går livet som vanligt, det är jobb, hem och titta på tv. Det är mycket folk på gatorna i centrum och allt fungerar som vanligt, bussarna går och restauranger, bio och teater är öppna.

Efter att Rysslands president Vladimir Putin på måndagkvällen skrev under ett presidentdekret om att erkänna republikerna Donetsk och Lugansk, meddelade han också att Ryssland sänder fredsbevarande trupper till de båda utbrytarrepublikerna.

Det ryska erkännandet av de båda republikerna har mötts av fördömanden från USA, EU och OSSE, men de kraftiga sanktioner som EU kommit överens om ifall Ryssland skulle invadera Ukraina kommer inte att utlösas.

Erkännandet kom efter ett långt tal av presidenten, där han bland annat påminde om att USA och Nato inte gått med på att underteckna det utkast till gemensamma säkerhetsgarantier för Ryssland och de båda motparterna, med försäkran om att Ukraina inte blir medlem i Nato.

Han pekade också på att Ukrainas regering inte implementerat Minskavtalet, som skulle garantera vapenvila i Donbass och ge Donetsk och Lugansk autonomi inom Ukraina. Istället tittar västmakterna, som pumpar in vapen i Ukraina, åt andra hållet när de fyra miljonerna i området beskjuts. I grunden för att de inte vill erkänna den väststödda kuppen 2014, som genomfördes med hjälp av nynazistiska grupper, och tillhöra det alltmer nationalistiska Ukraina där ryska inte längre är officiellt språk.

Något som vår kontakt i Odessa som arbetar som lärare också kan vittna om, att undervisning på ryska numera är förbjuden, trots att knappt lärarna och ännu mindre eleverna behärskar ukrainska, vilket innebär ett stort merarbete för lärarna.

Putin skyllde också det faktum att de ryskspråkiga områdena i östra Ukraina överhuvudtaget hamnat på den ukrainska sidan gränsen på Lenin och de ryska bolsjevikerna, som han anklagar för att ha begått ”antiryska misstag” och ha skapat det moderna Ukraina.