Hoppa till huvudinnehåll

”Spela inte tennis mot Israel”

– Matchen bör inte spelas. Men vi demonstrerar inte, säger Palestinagruppernas ordförande Anna Wester om helgens tennismatch mellan Sverige och Israel.

– Jag hoppas ändå att det blir demonstrationer i Stockholm, säger Bengt Frejd från Proletären FF som i många år drivit frågan om en idrottsbojkott av Israel.
Proletären

Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel var först planerad att spelas i den svenska tennismetropolen Båstad. Men tennisförbundet valde till slut av säkerhetsskäl att flytta matchen till Stockholm och mer lättbefästa Kungliga Tennishallen.

Palestinagrupperna uppmanar till bojkott av matchen och i ett uttalande säger organisationen att ”det borde vara en självklarhet för tennisförbundet och idrottsrörelsen […] att lyssna på den palestinska icke-våldsrörelsen och avstå från att spela tennis eller fotboll mot Israel, eller deltaga i idrottssammanhang där Israel är representerat, så länge ockupationen pågår”.

Palestinagrupperna uppmanar Tennisförbundet att ställa in matchen, men kommer inte att demonstrera mot den.

Helgen efter DC-matchen arrangeras Fredsloppet i Göteborg, till stöd för det palestinska folket. Även om Palestinagrupperna ligger lågt kommer Proletären FF, som arrangerar loppet, att uppmärksamma också tennismatchen.

– Vår klubb har länge drivit frågan om bojkott av den israeliska idrotten, säger Bengt Frejd från Proletären FF. Vi har tagit initiativ till protester i Göteborg och på andra platser, och jag är lite förvånad över att det inte blir något mer.

– Den här matchen borde bojkottas, säger Bengt Frejd. Jag hoppas ändå det blir demonstrationer i Stockholm.

Det är inte första gången tennisförbundet är inblandat i politiskt kontroversiella matcher. Matchen mellan Sverige och dåvarande rasiststaten Rhodesia i Båstad 1968 ledde till omfattande protester och demonstrationer. De upprepades 1975 när Sverige, återigen i Båstad och två år efter den blodiga militärkuppen, valde att spela tennis mot den fascistiska juntans Chile.

För tio år sedan, i mars 2009, demonstrerade 6.000 människor mot det israeliska tennislaget i samband med Davis Cup-matchen mot Sverige i Malmö. Matchen spelades till slut inför tomma läktare.

Nu spelar Sverige återigen tennis mot Israel.

Men den här gången blir det inga demonstrationer. Åtminstone inga organiserade. Palestinagrupperna ligger lågt och gjorde det också för en månad sedan när IFK Norrköping spelade kval till Europa League i fotboll mot israeliska Hapoel Beer Sheva.

– Vad vi har sagt i den här idrottsbojkottfrågan är att vi gör aktioner som vi kan lyckas med, säger Anna Wester. Vi vet också att de klubbar som drabbas av demonstrationer kan få dryga böter. Uefa [Europeiska fotbollförbundet] kan straffa klubbarna.

Det gäller inte bara i fotboll. Demonstrationerna i Malmö 2009 blev dyra för Svenska tennisförbundet. Böterna till det internationella förbundet blev 40.000 dollar för den bristande säkerheten och intäktsbortfall när publiken stängdes ute.

Den israeliska idrotten är en del av den europeiska idrottsrörelsen sedan början av 1990-talet. 

Israel, som ju ligger i Asien, tävlade i de asiatiska förbunden fram till mitten av 1970-talet, då landet uteslöts ur gemenskapen på grund av ockupations- och terrorpolitiken. 1994 togs Israel upp som fullvärdig medlem i Uefa, och sedan dess är den israeliska idrottsrörelsen en del av den europeiska idrotten.  

Men ända sedan israelerna gjorde entré på den europeiska idrottsscenen har protesterna haglat och många länder har visat sin solidaritet med den palestinska idrotten som ständigt utsätts för israelisk terror. Trots att det palestinska fotbollsförbundet (PFA) är medlem av det internationella fotbollförbundet Fifa sedan 1998, blundar både Uefa och Fifa för den israeliska terrorn mot den palestinska fotbollen.

Några exempel: 2007 kunde Palestina inte spela VM-kvalmatchen mot Singapore för att den israeliska ockupationsmakten vägrade ge spelarna visum att återvända till Gaza. Året efter förbjöds laget att åka till de asiatiska mästerskapen. 2009 greps den blott 14-årige Mahmoud Sarsak, den yngste spelaren någonsin i den palestinska ligan, av israeliska soldater. Utan att vara formellt anklagad hölls Sarsak fängslad och torterades i tre år.

Efter VM-kvalmatchen mot Thailand 2011 stoppades två spelare, Mohammed Samara och Majed Abusidu, från att återvända till Västbanken. 2014 sköts två unga spelare, 19-årige Jawhar Nasser Jawhar, och bara 17 år gamle Adam Abd al-Raouf Halabiya, när de var på väg hem från ett träningspass med sitt lag. De båda kan aldrig mer spela fotboll.

Efter det har flera spelare arresterats på lösa eller inga grunder. I april förra året sköts Mohammed Khalil, från Al-Salah FC, i knäet av en israelisk krypskytt.

Bara för en månad sedan dödades den palestinske fotbollslegendaren Ahed Zaqqut, 49, av en riktad israelisk raketattack mot hans hem. Den före detta mittfältaren Zaqqut var en stor förebild och inspiratör, föreläsare och tränare, för palestinska ungdomar och därmed farlig för ockupationsmakten. Israel har under en längre tid riktat in sig på palestinska personligheter och förebilder.

Under sommaren 2014 dödades 32 palestinska idrottsmän och 27 skadades av israeliska bomber i Gaza. Samtidigt förstördes mer än 30 idrottsanläggningar, från stora fotbollsarenor till små hallar för pingis för barn, i de israeliska bombräderna.

Både Uefa och Fifa har hittills valt att blunda för de israeliska övergreppen. När Israel stoppade det palestinska lagets VM-kvalresa till Singapore, tog Fifa ingen hänsyn utan förklarade Singapore som segrare på walk over (3-0). Nyligen omvalde Uefa-presidenten, den slovenske advokaten Aleksander Čeferin, valdes till sin post som ersättare för den korrumperade Michel Platini 2016 med aktivt stöd av det israeliska förbundet. Čeferin som också är vice ordförande i Fifa, har hittills duckat för all kritik mot Israel.

När aktivister nyligen agerade inför EM-kvalmatchen mellan Slovenien och Israel i Ljubljana, och krävde att få tala med Čeferin, valde den slovenske Uefapresidenten att smita ut bakvägen.

Uefa tillåter också Israel att bryta mot organisationens stadgar. Sex av klubbarna i det israeliska fotbollsförbundet bedriver, mot stadgarna, sin verksamhet på ockuperat palestinskt territorium.

Medan Uefa snabbt stoppade de fotbollsklubbar på Krimhalvön som skulle spela i den ryska ligan, har det varit tyst från både Uefa och Fifa om de israeliska klubbarna.

Enligt israelisk press har Aleksander Čeferin och det israeliska förbundet jobbat tillsammans för att förhindra debatt och beslut i frågan.