Röster om jämställdhet
• Kvinnor tjänar i genomsnitt drygt 7000 mindre än män varje månad. Vad tänker du om det? • Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan just nu?
Hannah Ascher, personlig assistent
– Det är fruktansvärt. Det är en självklarhet att alla ska ha samma lön för likvärdiga arbeten, det ska inte ha med kön att göra.
– Att avslöja vad politikerna tycker är jämställdhet, som skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Och att uppmärksamma hur kvinnodominerade yrken har sämre villkor, både för kroppen och ekonomiskt.
Birgitta Björk, industriarbetare, Gislaved
– Industrifackens svek att säga nej till kvinnopotter är förskräckligt. Jag har en dotter som jobbar i Mölndal på en firma som gör aggregat till fläktar. Hon är fullbetald, men jobbar inte heltid, och har en månadslön på 18.500 kronor. Hon är ensamstående med en dotter och jag förstår inte hur hon klarar sig. ”Man lär sig”, säger hon. Det är inte klokt!
– Blir man sedan sjuk får man nästan ingenting. Därför är lönerna den viktigaste jämställdhetsfrågan. Jag har inget gemensamt med en snärta med 40.000 kronor i månaden.
Inga-Lill Atterlöf, skötare psykiatrin
– Det är förskräckligt att vi inte har kommit längre år 2012. Deltiden är en kvinnofälla och könsrollerna lever kvar. Oftast är det billigare för en familj att kvinnan går ner i arbetstid än att mannen gör det.
– Sänk normalarbetstiden till sex timmar! Livet ska inte bestå endast av arbete. Vi har glömt bort att vi har rätt till lättja. Möjligheten till återhämtning är också en klassfråga.
Anne-Christine Karlsson, kock skolmåltiden
– Det är bedrövligt att orättvisan hänger kvar i ett modernt samhälle. Kvinnor har exakt lika stora utgifter som män. Jag vet själv vilket förtryck det är att inte ha pengar, det är för jävligt. Många män kan inte sätta sig in i hur det är att vara ensamstående.
– Lönen är en jätteviktig fråga. Den har så stor betydelse för hur man utvecklas i livet och för demokratin.
Jens Hardewall, elektriker, Malmö
– Industrifackens svek mot de lågavlönade kvinnorna är skamligt. Samtidigt ser vi hur splittrat LO är. Klart att vi killar på jobbet tycker att kvinnolönerna måste upp. De flesta har ju sambos och fruar som ofta har låga kvinnolöner.
– Jag måste säga att den viktigaste jämställdhetsfrågan just är lönerna. Att de yrken som traditionellt är kvinnodominerade värdesätts skulle betyda mycket för att minska skillnaderna mellan könen.
Jimena Lopez, förskollärare
– Vi lever i ett system där vi kvinnor drabbas trots att Sverige är så jämställt. Trots att jag har läst på högskolan och tagit lån tjänar jag mindre än en byggnadsarbetare.
– Lönerna är en viktig fråga. Och alla påhittade jobb som regeringen kommer med genom Rut-avdrag och annat. Här drabbas främst invandrarkvinnor. Det är skamligt att höginkomsttagare får bidrag av staten för att skaffa hembiträden.
Mats Lönnberg, industriarbetare, Värnamo
– Industrifackens nej till låglönepotter visar deras syn på jämställdhets och löneutjämning. Det går ju faktiskt att försöka utjämna lönerna, men IF Metall där jag är medlem försöker ju inte ens visa framfötterna.
– Lönefrågan är givetvis viktig, men minst lika mycket rätten till heltid. Kommer vi inte till rätta med att kvinnor tvingas jobba kortare arbetstid än män blir det svårt att uppnå jämställdhet såväl i arbetslivet som i hemmen.