Hoppa till huvudinnehåll
Av

Akut situation på Lunds akut

”Arbetsförhållandena på Akutmottagningen är regelbundet sådana att en ohälsosam hög psykisk belastning förekommer för samtliga yrkeskategorier, och det finns en uppenbar risk för personalen att drabbas av ohälsa.” Så skriver Arbetsmiljöverket om situationen på akuten på Lunds lasarett.


Om inte arbetsbelastningen minskas vill myndigheten att Region Skåne döms att betala 4 miljoner kronor i vite. Beslutet överklagades givetvis av regionpolitikerna, som skriver att ”arbetsmiljön inte är så bristfällig”.

Proletären ringer upp en av de anställda på akuten, Kenneth Karlsson, som arbetar som sjuksköterska.

– Jag trivs med jobbet, men emellanåt blir det för mycket. För ett år sedan, var det klart med en förstärkning, så att vi skulle bli 65 heltidare, men vi är nere i ca 50 nu. På grund av politikernas besparingar infördes anställningsstopp förra sommaren. Vår arbetsbörda är för stor, därför slutar många, berättar han. Även våra två chefer har sagt upp sig.

Kenneth Karlsson berättar att sjukhusledningen har stängt en medicinavdelning för ett och halvt år sedan, och frågar sig var de ska placera patienterna.

– På grund av bristen på vårdplatser skrivs patienter ut i förtid. Och kommer sen tillbaka via akuten.

Dessutom räcker inte tiden till.

– Svårt sjuka patienter ska vi kontrollera en gång i kvarten, vilket tar 3-4 minuter per patient. Men jag har ansvar för sex patienter. Det krävs nog en landstingsdirektör för att få den tiden att räcka till.

Vad som krävs är en helt annan sjukvårdspolitik.

– Om jag fick bestämma skulle vårdcentralerna och kommunerna kunna ta bättre hand om sina patienter och det skulle vara fler specialistläkare på akuten och fler lediga vårdplatser. Vi som arbetar i sjukvården skulle få större inflytande vad gäller bemanning och struktur. Interndebiteringen, där en flaska ketchup kan kosta 60 kr, skulle avskaffas. Man kan inte låta ekonomer styra och leka affär med sjukvården.
Ulf Johansson