Trött på skvalet? – Här är jullåtarna med substans
Trött på Gläns över sjö och strand, Hej tomtegubbar, Tipp-tapp och Carola i Betlehem? Hav jule-förtröstan. Det finns hopp. Här bjuder Proletären på några bättre julsånger.
Julen är här. Som varje år vid den här tiden. Trevligt julstök i stugorna, Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson på tv och julmat i överflöd. Men också köphysteri, religiöst hyckleri – och så den julmusik som sköljt över oss sedan slutet av oktober…
Proletären har botaniserat bland alternativa sånger som knyter an till julen, både kända och okända sånger med lite mer substans.
Vill du låta låtarna gå på repeat under hela julhelgen? Listan finns som Spotify-lista här.
At the Christmas Ball
Bessie Smith (1925)
The Empress of the Blues tar sig an det som vid en första lyssning tycks vara en trivial text om en julfest. Men när den spelades in för 93 år sedan var den kontroversiell – för på en julfest kan ju allt hända.
1913 Massacre
Woody Guthrie (1941)
Följ med till Calumet, Michigan, och till de strejkande gruvarbetarna och deras julfest på Italian Hall. En strejkbrytare skriker ”det brinner” och i den panik som utbryter trampas 73 barn till döds när bolagsgangsters blockerar dörrarna. Guthrie skriver med rödglödgat klasshat: ”The piano played a slow funeral tune/And the town was lit up by a cold Christmas moon/The parents they cried and the miners they moaned/See what your greed for money has done.”
O Helga Natt
Jussi Björling (1954)
Frälsaren, Gudamänniskan och hela köret. Men bara sååå vackert. En av de mest tolkade julsångerna som ingen sjöng som springpojken från Borlänge som blev världens främsta tenor. Ofta sökte sig Jussi till arbetarkvarteren runt Stockholms hamn, där han fick vara en vanlig människa bland vanliga människor. Den här inspelningen med enbart pianokomp gjordes när Jussi sjöng för patienter på Södersjukhuset på Södermalm, då en arbetarstadsdel i Stockholm, den 20 december 1954.
Santa Claus is Back in Town
Elvis Presley (1957)
Rock’n´rolltomten kommer inte med släde och renar utan i en ”big, black Cadillac”. Elvis är så bra som bara Elvis kan vara i den här svängiga och lite smått ekivoka jullåten. All cred till vokala kompgruppen The Jordanaires som på 2.24 sjunger ordet ”christmaaaas” 25 gånger – utan att det blir störande.
Santa Claus, Go Straight to the Ghetto
James Brown (1968)
Soul Brother Number One vet vilka barn som behöver julklapparna bäst. Förhoppningsvis visste tomten också.
Father Christmas
The Kinks (1978)
Till välbekanta gitarriff berättar Ray Davies och Kinks om julen i Londons fattiga stadsdelar, där ungarna som behöver pengar helt enkelt rånar tomten utanför varuhuset. Men först efter att de önskat att farsan ska få ett jobb.
Mer Jul
Adolphson & Falk (1982)
Ni som vill ha 30 grader kallt, djupare dopp i grytan, glittrigare glim och grötigare rim, mer Arne Weise i rutan, krimsigare krams, längre långdans och inte minst raskare räv på isen – och som dessutom förstår ironi – måste ju bara älska den här moderna klassikern av Tomas Adolphson och Anders Falk.
Anonym
Kjell Höglund (1984)
Ett liv återberättat på tre minuter. Från fylleresan till Mallis, giftermål i kyrkan, skilsmässa och vidare till en bårhusbädd. Allt bara regelbundet avbrutet av julen, ”lite mörk och kulen, men ändå så kär”. Kjell Höglund är en av landets bästa artister i gränslandet mellan visa och progg.
Fairy Tale of New York
The Pogues & Kirsty MacColl (1987)
Det är julafton också i fyllcellen och dags för en uppgörelse mellan mannen som lovade henne allt och hon som trodde på det. New Yorks poliskör sjunger ”Galway Bay” och McGowan och MacColl samspelar till fantastisk text och musik. En av de bästa och mest klassiska av de nyare julfavoriterna.
Vår Julskinka har Rymt
Werner & Werner (1988)
Julens vegetariska alternativ, signerat Sven Melander och Åke Cato. Men går det verkligen lika bra med selleri?
Rolf Ren
Torsson (1988)
Storleken inte är allt, men ändå ganska viktig. Men framgång kommer ändå till den som tror på sig själv och sin sak, konstaterar Torsson som ju är det bara fjärde bästa bandet från Lund.
Christmas in Washington
Steve Earle (1996)
Alternative countryartisten Steve Earle ser julen i Washington på tv, konstaterar det smutsiga politiska spelet, att fackföreningarna är krossade och de stolta röda fanorna söndertrasade. Han vill ha hjälp att bygga barrikaderna, och önskar Joe Hill, Woody Guthrie, Emma Goldman och Malcolm X tillbaka.
En gång om Året
Ulf Lundell (2004)
Lundell tar oss från ”ruschen på varuhusets alla plan” via grannarnas Thailandsresa och julefriden runt bordet till en julafton någonstans långt borta. Men ändå så nära: ”Ett zapp med fjärrkontrollen/En bil exploderar, dödar kvinnor och barn/I tornet på sin Abramstank mitt ute i öknen/Står en amerikan/Han säger: Pax Americana/Är vad som gäller här i världen i dag”.
Grand Hotel
Totta Näslund & Jenny Silver (2004)
Ett par återförenas i en strålande vacker och hoppfull skildring av Stockholm i juletid. Mauro Scocco skrev den briljanta texten. Totta Näslund var svårt märkt av cancer när han och Jenny Silver spelade in låten. Han avled bara sju månader senare.
Falling in Love (With Christmas time)
Moneybrother och Jerry Williams (2006)
Ensam på jul sitter den som sett girighet och förtryck och behöver en vän, en kamrat och en förbunden. Moneybrother (Anders Wendin) och Jerry Williams gör en up-tempo rockballad som gått lite under radarn.
Must be Santa
Bob Dylan (2009)
Vem har långt vitt skägg? Och vem säger ho-ho-ho? Det måste vara tomten! Bob Dylan bjuder in till julfest, förklarar sammanhangen och reder ut begreppen i en galet uppsluppen julsång av mycket icke-Dylanskt snitt.
Tomten är kommunist
Henrik Dorsin & Gävle Symfoniorkester (2014)
Tja, varför inte? Den här tomten inte bara fördelar klapparna rättvist och inser att julen är en klassmarkör, han är väldigt lik Karl Marx också: ”Han går till alla kojor från spärrvakts till monarks/kalla det för nojor men visst liknar han Karl Marx?/Tomten är en kommunist, ett eko utav Lenin…”.
Cold Cold Feet
Sofia Talvik (2017)
Folk/countrysångerskan från Orust sjunger känslosamt om hur julen kan vara för en fattig och hårt arbetande kvinna.