Hoppa till huvudinnehåll
Av

Krönika: Vad gjorde Rossana Dinamarca i USA?

Selfien med Albright var bara en del av skandalen med Rossana Dinamarcas USA-besök.


Det blev rabalder när Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet, nyligen la ut en selfie på sig själv tillsammans med Madeleine Albright på Instagram. Dinamarca skröt om sitt lunchmöte med kvinnan som sa att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper andra kvinnor.

Problemet är att Madeleine Albright också var USA:s utrikesminister under Bill Clintons tid i Vita huset. När en reporter frågade vad hon tyckte om att en halv miljon barn dött till följd av sanktionerna mot Irak sa hon att det var värt priset. 

Rossana Dinamarcas foto på Instagram kan ses som ett uttryck för att hennes socialistiska feminism har blivit borgerlig feminism. En feminism som hyllar ”starka kvinnor” och kvinnliga ledare, oavsett de krigsbrott och det klassförtryck de gjort sig skyldiga till. Därmed kan en vänsterpartist som Dinamarca ta en likadan selfie som Liberalernas Birgitta Ohlsson hade gjort i samma situation. Systerskapet överbryggar alla gränser. Eller?

Men Dinamarcas foto avslöjar inte bara en feminism som tappat all förankring i socialism. Det avslöjar också ett ”vänsterparti” som går imperialismens ärenden.

Madeleine Albright är idag ordförande i National Democratic Institute (NDI), en organisation delfinansierad av USA:s utrikesdepartement. NDI bildades av kongressen på 1980-talet, tillsammans med Republican Democratic Institute, som en del av National Endowment for Democracy (NED), vars uppgift är att ”sprida demokrati” runt om i världen.

Historikern William Blum, kritisk till USA:s utrikespolitik, beskriver i sin bok Rogue State hur NED bildades efter att CIA:s fula operationer började avslöjas och kritiseras öppet. Då behövdes en ny form för att bevaka USA:s intressen utomlands.

NED stödjer politiska grupper i de länder USA vill förändra med utbildning, material, teknik och så vidare. Självklart är det bara den fria marknaden som garanterar demokrati. Politiska krafter som vill se fler utländska investeringar premieras. 

NED har till och med en organisation för ”fri arbetskraft” som riktar in sig på att underminera progressiva fackföreningar i andra länder.

NED har också ärvt CIA:s särskilda talang för att manipulera valprocesser, inte minst i Latinamerika.

Att Rossana Dinamarca, själv flykting från Pinochets Chile, väljer att tala på ett seminarium arrangerat av en organisation som NDI är svårbegripligt. Ett tecken på att Vänsterpartiet helt har tappat sin antiimperialistiska kompass.