Hoppa till huvudinnehåll

Vårdförbundet drar tillbaka strejkvarsel

Vårdstrejken i Region Östergötland avbryts, efter att arbetsgivarna hävdat att strejken är samhällsfarlig. ”Vi behöver hitta sätt att vara offensiva på”, säger Ingrid Frejd, sjuksköterska och facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet.

Sjuksköterskan Ingrid Frejd är orolig för att Vårdförbundet är på väg att backa sig ur konflikten.
Proletären/Papaveritas

Vårdförbundet har gjort flera undantag i strejken i Region Östergötland. Nu väljer facket att dra tillbaka hela strejkvarslet.

Totalt har 33 verksamheter, varav 26 vårdcentraler och resten mottagningar på Linköpings universitetssjukhus, varit uttagna i strejk i regionen.

Under de tre veckor som sjuksköterskorna strejkat har Vårdförbundet förhandlat med arbetsgivarorganisationen SKR, som menar att strejken hotar patientsäkerheten. Facket har bland annat dragit tillbaka strejken på röntgenkliniken.

– Vi har suttit i upprepade förhandlingar med arbetsgivaren om den påstådda samhällsfaran och vi har gjort så många undantag redan. Nu såg vi att kraven på ytterligare undantag skulle göra att strejken inte märks alls. Då valde vi att dra tillbaka hela strejkvarslet, säger Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet i Östergötland, till Vårdfokus.

Vårdförbundet har dragit tillbaka strejkvarsel tidigare under konflikten. Bland annat i Västmanland och Västra Götaland, efter att regionerna bedömt strejken som samhällsfarlig.

Region Östergötland är mycket positiva till att de nu kan ”trygga patientsäkerheten”. Arbetsgivaren menar att om strejken inte hade dragits in hade de varit tvungna att flytta de anställdas semestrar.

Ingrid Frejd är sjuksköterska, medlem i Vårdförbundet och facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet.

Hon menar att frågan om patientsäkerheten och semestrarna egentligen handlar om en alldeles för skör grundbemanning. Det beror i sin tur på dåliga arbetsförhållanden och för få anställda.

– Det är ju så här varje sommar, jul eller varje gång någon blir sjuk. Det är planerad underbemanning, och det saknas politisk vilja att göra någonting åt det. Det behöver skjutas till mer pengar till sjukvården helt enkelt.

– Till exempel har jag en vän som arbetar på akuten i Borås, de har 350 pass som är obemannade inför sommaren. Sjukhuset utgår från att de anställda ska jobba övertid för att få verksamheten att fungera. Situationen är redan ohållbar och det är inte strejkens fel.

Ingrid Frejd tycker det är bra att Vårdförbundet står på sig och inte godtar vilket avtal som helst, men hon är rädd för att facket är på väg att backa sig ur konflikten.

– Just nu ligger konflikten och småputtrar, och det känns ganska effektlöst. Vi måste hitta sätt att vara offensiva på.

Hon menar att en anledning till att Vårdförbundet backar från sina strejkvarsel runt om i landet har att göra med att facket är rädda för att SKR ska driva frågan om patientosäkerhet till en central nämnd som kan stämpla strejken som samhällsfarlig.

Nämnden leds av Göran Hägglund, kristdemokrat och före detta socialminister. Hans främsta ansvarsområde var sjukvården – där han administrerade privatiseringar och nedskärningar.

Idag är Göran Hägglund anställd av vårdlobbyistföretaget Reform Society. Enligt ett gräv från Tankesmedjan Balans anställdes Göran Hägglund för ett uppdrag av Region Skåne så sent som förra sommaren.

– Om Vårdförbundet backar så mycket med sina strejkvarsel att strejken ändå inte märks av, då hade man kanske vunnit mer på att ta det till nämnden ändå, facket hade med största sannolikhet förlorat men det skulle kunna användas som politisk poäng: titta hur viktiga vi är! Det är samhällsfarligt om vi är borta från jobbet.

Ingrid Frejd menar att konflikten inom vården egentligen är en politisk fråga. Och att vårdarbetarna behöver sätta mer tryck på politikerna.

– Ett sätt skulle vara att be om sympatiåtgärder. Alltifrån Polisförbundet till Byggnads har uttryckt sitt stöd för oss, och Hamnarbetarförbundet har sagt att de är beredda att vidta sympatiåtgärder om Vårdförbundet efterfrågar det. Det borde Vårdförbundet göra!