Föreningen Palestin Beytona: "Imperialismen släppte fram terrrorn"
Hotet från terrorgruppen Islamiska staten måste tas på allvar, menar medlemmarna i den palestinska kulturföreningen Palestin Beytona. Proletären har träffat två av dem i föreningens lokaler i Angered, Göteborg.
Intill en bilverkstad i ett litet industriområde utanför Angered centrum har föreningen Palestin Beytona,”Palestina, vårt hem”, sina lokaler. Här träffar Proletären två av föreningens aktiva, Walid Diab och Hayatleh Naef, som länge följt utvecklingen i Mellanöstern men också sett framväxten av fundamentalismen i Sverige.
De beskriver hur imperialismens politik i Mellanöstern, medias bild av kriget i Syrien och oljepengar från gulfstaterna skapat den terrororganisation som nu värvar ungdomar i Sverige. Men först och främst konstaterar de att värvningarna i stort inte märks av.
– Nej, det märks inte så mycket, inte i Angered. Det är några få personer som stödjer dem, säger Walid Diab som helst kallar Islamiska staten för det arabiska ordet Daesh, en akronym som ligger nära ordet för ”en som trampar på någon”.
Men trots att de är få gör de stor skada. Walid Diab beskriver det som hjärntvätt.
– De jobbar hårt för att rekrytera ungdomar och säger att Allah ska belöna dem och liknande.
– Och ungdomarna blir erbjudna pengar, fyller Hayatleh Naef i.
Båda två menar att svenska myndigheter och polisen inte tar frågan på tillräckligt stort allvar. Att rekryterarna är kända, men ändå inte stoppas.
Själva har de som representanter för Palestin Beytona bland annat haft möte med Mona Sahlin som utsetts av regeringen som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.
– Hon visade en vilja att arbeta med oss föreningar och vi hade ett bra samtal, men varför görs inte mer?
Ofta lyfts segregation och arbetslöshet fram som bakomliggande orsaker till värvningarna men Walid Diab menar att det är en förenklad bild.
– Att vara arbetslös är inget motiv till att bli självmordsbombare. Jag har bott här i 30 år men ändå inte sett det tidigare. Och en del av dem har utbildning och jobb.
Han tar den mest kände terroristen i Skandinavien som exempel.
– Anders Behring Breivik var inte fattig eller arbetslös!
Walid Diab beskriver istället hur reaktionära och fundamentalistiska ideologisk-religiösa strömningar stärkts sedan Irakkriget 2003. En utveckling som eldats under av USA-imperialismen.
– Det finns såklart olika orsaker. En del har föräldrar som själva är fanatiker, andra har hamnat fel i livet och har dåligt självförtroende, säger Hayatleh Naef men påpekar att den utbredda religiösa sekterismen inte alltid funnits. Den är något relativt nytt.
– För tjugo år sedan, eller ens för tio år sedan, pratade ingen om skillnaden mellan shiamuslimer och sunnimuslimer.
Walid Diab och Hayatleh Naef är själva muslimer från Palestina, där de flesta tillhör sunnigrenen av islam. De berättar hur den palestinska befrielsefronten PLO då enade alla araber, oavsett religion. Nu värvas även palestinier till Islamiska staten.
– Kristna, shia, sunni, alla stod axel mot axel. Vi såg inte religionen som viktig. Och det gjorde man förresten inte i Syrien heller. I Damaskus låg kyrkan bredvid moskén!
Men i och med Irakkriget 2003 började saker att förändras. I bakgrunden fanns konflikten mellan den shiadominerade regimen i Iran och Saddam Husseins sunnidominerade regim i Irak. En konflikt som USA effektivt lyckades utnyttja.
– Från båda sidor började det talas om shia och sunni. USA och Israel finansierade radio- och tv-kanaler som sa det ena och det andra om profeten Mohammed eller imam Hussein.
Det är klassisk krigsstrategi. Fiendens fiende är din vän. Härska genom att söndra. USA:s stöd till olika religiösa extremistgrupper i historien är knappast en hemlighet.
Walid Diab menar därför att Islamiska staten inte i första hand ska ses som en muslimsk eller ens islamistisk grupp. IS är snarare, menar han, resultatet av reaktionära staters och imperialismens underrättelsearbete. De har släppt fram Islamiska staten.
Gulfstaterna spelar en särskilt reaktionär roll som ekonomisk, militär och ideologisk motor för terrorismen.
– Därifrån kommer pengar och vapen. Att tro att vi ska handla med dem för att gynna demokrati, det är hyckleri, säger Walid Diab.
Den religiösa splittringen, både inom islam och mellan olika religioner, är dock ett högst verkligt problem även i Sverige. Walid Diab tar islamiska friskolor som ett exempel.
– Jag tror att det är helt fel, trots att jag haft egna barn i en sådan skola. Det är inte bra att splittra och skilja barn åt.
Även mediesynen på det som händer i Syrien spelar stor roll, menar Hayatleh Naef.
– Det sprids felaktigheter på olika hemsidor, på Facebook och så vidare.
I föreningen Palestin Beytona gör de vad de kan för att hindra Islamiska statens värvningar.
– Vi försöker prata med våra barn och ungdomar hela tiden. Och vi koncentrerar oss på utbildning och på integration. Skolan är viktigast i livet!
Walid Diab menar att lösningen inte är enkel. Därför måste alla, skolor, myndigheter och media, samarbeta för att lösa problemen. Inte minst måste skolorna ha mer resurser.
Samtidigt påpekar Walid Diab återigen att det inte går att generalisera vad gäller de sociala problemen som bakgrund.
– Kom ihåg att även härifrån Angered blir många läkare, advokater och klarar sig bra i livet. Trots att skolorna är dåliga.