Hoppa till huvudinnehåll
Av

Syriskt fotbollslag nekas inresa

När fotbollsturneringen Gothia Cup invigdes under pompa och ståt måndagen 17 juli saknades ett lag. Ungdomarna i det syriska laget Kamishli, som skulle ha tågat in på Nya Ullevi inför 54 000 åskådare och deltagare, befann sig istället på ett hotell i Damaskus. Långt ifrån sin hemstad och långt ifrån Sverige och Göteborg.



Laget, som deltagit två gånger tidigare i Gothia Cup, kommer från staden Kamishli i norra Syrien. I juni reste de hela vägen till Amman i Jordanien för att där söka visum på Sveriges ambassad och inresetillstånd till Sverige, eftersom ambassaden i Damaskus är stängd.

På vägen tillbaka till Syrien blev lagets buss beskjuten av väpnade grupper i samband med att man passerade en gränspost. En av spelarna träffades i handen och flera andra skadades av glassplitter. En händelse som ytterligare pekar på den komplicerade och oroliga situation som råder i landet.

Efter beskedet i Amman att alla nekats inresetillstånd reste de tillbaks till Kamishli men återvände återigen till Damaskus i förhoppning om att ändå kunna resa till Sverige i och med att beslutet överklagats.
Där hamnade de mitt i striderna mellan militären och väpnade grupper. Lagets resa var betald av Syrisk-Arabiska Kulturföreningen i Göteborg, som liksom tidigare år skulle hjälpa till med boende åt ungdomarna.

– Barnen gråter och är rädda, jag kan inte förstå varför dom tagit det här beslutet, säger Malek Laesker upprört, som är vice ordförande för Syrisk-Arabiska Kulturföreningen när Proletären på måndagskvällen träffar honom vid Hedens fotbollsplaner i Göteborg, där många av Gothia Cups matcher ska spelas.

Utrikesdepartementet (UD) var till en början förtegna om anledningarna till beslutet och hänvisade endast till generella förhållningar om att man undersöker om det finns risk för att de visumsökande inte tänker återvända. När man till slut offentliggjorde motiveringarna till besluten återstår flera frågetecken.

Malek Laesker är mycket kritisk till motiveringarna de fått ta del av och påpekar att UD till en början dessutom hänvisade till säkerhetsskäl, men sedan ändrade sig för att enbart hänvisa till risken att de inte återvänder till Syrien

– De har sina familjer i Syrien och tänker inte stanna i Sverige, det är rena felaktigheter som ligger bakom beslutet, fortsätter Malek Laesker.

Tre andra syriska lag från klubben Al Farasa ansökte om inresetillstånd till turneringen. Av dessa fick alla utom fyra som saknade giltiga pass visum beviljat. Detta trots att laget inte deltagit i Gothia Cup tidigare, något som ytterligare sätter frågetecken kring UD:s beslut.

– Det är två helt olika beslut från en och samma myndighet, påpekar Malek Laesker och ifrågasätter om de överhuvudtaget vet vad de beslutar om.
Han tror att skillnaden beror på att Al Farasa sökt via den italienska ambassaden i Beirut, Libanon, medan Kamishli sökt på svenska ambassaden i Amman, Jordanien.

När Proletären träffar Malek Laekdesh under måndagskvällen är oron mycket stor. Ingen har lyckats kontakta laget på flera timmar och allt de fått höra är att deras hotell beskjutits.
Enligt Sveriges Radio har de dock fått skydd av militär och polis. Senare på kvällen kommer till slut beskedet att de lyckades ta sig tillbaka till sin hemstad och bort från de värsta oroligheterna. För barnen har resan varit allt annat än säker.

– Det pratas mycket om att hjälpa de syriska barnen, men Sverige har tydligen sanktioner mot barnen istället, säger Malek Laekdesh och visar oss besluten från svenska ambassaden i Amman.
I varje spelares papper radas motiveringen till det nekade tillståndet upp. Pojkar, femton år gamla, påstås vara för oetablerade i Syrien för att få visum.

”Ambassaden anser dig inte vara väletablerad i Syrien eftersom du är ung, student och inte har något egen familj”. Man frågar sig, om dessa regler gäller, vilken femtonåring skulle då få inresetillstånd till Sverige?
Malek Laekdesh vågar inte spekulera i varför de fått avslag utan konstaterar bara att ärendet skötts mycket dåligt av ambassaden i Jordanien och Utrikesdepartementet.

– Vi hoppas in i det sista att laget ska kunna delta i turneringens sista dagar, säger Malek Laekdesh och pekar mot Migrationsdomstolens byggnad, som ligger bredvid Heden. Annars hoppas jag att dom får skämmas där uppe.

Läget i Syrien blir allt allvarligare och Malek Laekdesh menar att det är ett inbördeskrig i landet som nu också nått Damaskus. Som alltid i krig kommer befolkningen och framförallt barnen i kläm. Han påpekar att de inte vill blanda in politik i frågan om det syriska laget.

Det är ett krig mellan regimen och väpnade grupper, barnen befinner sig mitt emellan. Konflikten är väldigt komplicerad och jag tror inte någon kan veta exakt vad som händer.
För barnen i Kamishli har det svåra läget i Syrien och de svenska myndigheternas agerande varit nära att kosta dem livet. Under onsdagens pressläggning av Proletären inväntar Syrisk-Arabiska Kulturföreningen fortfarande på ett besked.

Oavsett vad det blir så visar det syriska laget Kamishli och turerna kring deras inresetillstånd på en komplicerad situation i hemlandet och på hycklande svenska myndigheter.

August Eliasson
Fakta

Syriskt fotbollslag nekas inresa