Vårdbolag fortsätter att göra jättevinster – SD står på vårdkapitalets sida
De tre vårdbolagen Attendo, Capio och Humana gjorde tillsammans en vinst på 1,7 miljarder kronor förra året. Bolagen, som till största delen ägs av riskkapitalister, kan fortsätta att plocka ut pengar ur den svenska välfärden tack vare Sverigedemokraternas kovändning i frågan om vinster i välfärden.
Under hösten 2015 börsnoterades flera vårdbolag, trots bolagsägarnas oro för att regeringen skulle stoppa vinsterna i välfärden. Vinsten för tre av bolagen, Attendo, Capio och Humana landar på sammanlagt 1,7 miljarder kronor enligt Dagens ETC.
Läget för riskkapitalisterna tycks vara lugnt efter att de rödgrönas vallöften om stoppade vinster i välfärden blev till en segdragen utredning och efter att Sverigedemokraterna helt svängt i frågan, från att ha varit kritiska till att plötsligt bli positiva till vinster i välfärden.
I september förra året visade Dagens Industri hur riskkapitalbolagen ivrigt uppvaktat Sverigedemokraterna – som lyssnade och lydde – för att säkra en riksdagsmajoritet. Capios vd Thomas Berglund förklarade att de knappast vågat satsa på en börsintroducering om det inte vore för Sverigedemokraternas omsvängning.
Socialdemokraternas linje har hela tiden varit att försiktigt tassa på tå runt riskkapitalisterna, bedjandes om att skattebetalarnas pengar kanske möjligtvis gör bättre nytta i Sverige än i skatteparadiset Bahamas.
– De resurser som avsätts för välfärden ska användas till välfärd. Vi har gått långt i Sverige med att släppa in privata aktörer, det har skapat fördelen att det finns många aktörer, men det har också gett brister i resursanvändningen, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Dagens ETC.
”Brister i resursanvändning” lär vara det minsta man kan säga om de miljarder av skattebetalarnas pengar som rullats ut från det offentliga och rakt ner i de ”många aktörernas”, alltså riskkapitalisternas, fickor.
Attendo redovisar en vinst före skatter, ränteavdrag och nedskrivningar på nästan en miljard, 993 miljoner kronor. En stor del av vinsten, 537 miljoner, går till att betala räntor.
Det är sedan tidigare känt att riskkapitalbolag försöker undkomma skatt genom att använda delar av vinsten till att betala räntor, så kallade räntesnurror. I april 2014 avslöjade Dagens Arena att Attendo 2007-2012 hade gjort en vinst på 3,5 miljarder – men betalat noll kronor i skatt under samma år.
Capios vinst för 2015 var 592 miljoner kronor och Humana, som börsnoterades för några veckor sedan, redovisade en vinst på 149 miljoner. Som för alla företag återinvesteras en del i verksamheten – vilket i sig inte betyder att pengarna används till vård efter behov.
Trots att en överväldigande majoritet av svenska folket, 70 procent inför valet 2014, vill stoppa vinsterna i välfärden verkar riskkapitalisterna alltså få fortsätta sina affärer i lugn och ro. Inte minst efter att Sverigedemokraterna tydligt visat vilken sida de står på och tagit ställning för riskkapitalisternas fortsatta vinster.