Hoppa till huvudinnehåll
Av

"Offra inte våra barn"

”Vi älskar Fyrken”, ”Stäng inte vår skola”, ”Låt inte barnen betala krisen”. Axel Dahlströms torg fylldes förra veckan av föräldrar och barn med plakat i händerna som protesterade mot nedskärningarna i Högsbo, Göteborg.


 

Samtidigt som stadsdelspolitikerna i Högsbo förbereder sig för sitt nämndemöte samlas föräldrar, barn och andra berörda på Axel Dahlströms torg. Budskapet till politikerna är tydligt: Skär inte ned i verksamheten!

Jessica som själv har tre barn i Högsbos förskolor inleder mötet.

– Det talas om politikerförakt. Men jag skulle vilja säga att det finns ett barn- och invånarförakt när politikerna skär ned och stänger förskolor, säger hon.

Sedan lämnar hon ordet fritt till de närvarande. Snart är det flera som vill ta chansen att säga sitt.

Elever vill gå kvar
Elever från Västerhedsskolan och Kavåssskolan förklarar hur viktigt det är att de får gå kvar i den skola de går i, och föräldrar vittnar om vikten av en bra förskola och skola.

– Politikerna pratar bara om det här med att hålla budgeten. Till slut sitter de där med en jättefin budget, men då finns det ingen barnomsorg kvar, säger Ola Olsson, som själv snart ska få barn. De församlade applåderar.

När manifestationen har pågått i en halvtimme ska nämndemötet börja. Med anledning av protesterna har politikerna valt att arrangera första delen av nämndemötet som ett öppet möte på torget. Maria Gustafsson (S), stadsdelsnämndens ordförande, tar till orda.

– Vi måste ta vårt samhällsansvar. Vi måste hålla budgeten. Med undantag från förskolan Kronängen kommer vi att besluta så som förslaget ligger, säger hon och möts av burop.

”Det accepterar inte vi”
En förälder tar mikrofonen.
– Barnen flyttas runt som cirkustält. Hur ska det gå för dem?

Nu griper miljöpartisten Ulf Kamne in.

– Det är lätt att säga ”lägg inte ned skolan”, men så kan vi inte göra. Du har inte förstått hur det här systemet fungerar.
Nu är irritationen och frustrationen påtaglig. Politikernas förakt för alla engagerade föräldrar är påtagligt.

– Ni framställer det som att det bara finns två dåliga alternativ och att ni måste välja det minst dåliga. Men ni kan välja att sparka uppåt eller nedåt. Ni väljer att sparka på våra barn. Det accepterar inte vi! säger en arg mamma.

”Alternativ finns”
Maria Gustafsson får en allt rödare färg i ansiktet.

– Jag har ju försökt förklara det här med balanskrav och budget, men det verkar inte som att ni lyssnar. Vad är ert alternativ då? frågor hon med upprörd stämma.

Jessica är inte sen att ge svar på tal.

– Jag har ingen fin titel eller hög utbildning, men visst har jag förslag på vad ni skulle kunna göra istället. Lägg ned stadsdelsnämnderna. Skär bort verksamhetschefen Jan Mellberg, för hur mycket kostar inte han? Och framförallt, strunta i balans-kravet. Om ni politiker inte bara är nickedockor utan har någon som helst egen vilja så kan ni välja att agera annorlunda och inte skära ned!

Några minuter senare säger Maria Gustafsson att det öppna mötet är avslutat. Politikerna går in i möteslokalen och fattar kallt beslut om att genomföra de föreslagna nedskärningarna.

LISA ENGSTRÖM
Proletären nr 25, 2009

I stora delar av Göteborg står det klart att nedskärningar väntar.
• Göteborgs kommunfullmäktige har tagit beslut om ett generellt sparbeting på sammanlagt tre procent som gäller alla stadsdelsnämnder. Det kommer att leda till stängda skolor och förskolor, nedskärningar inom äldreomsorgen, sämre lärartäthet och minskade resurser till fritidsgårdar, bibliotek, kultur och socialt arbete i stora delar av staden.

Samtidigt som politikerna i Göteborgs kommunfullmäktige beslutade om budgeten ordnade Lärarförbundet en stående demonstration med 700 deltagare utanför, som Proletären skrev om i förra veckans tidning. Lärarförbundet motsätter sig det generella sparbetinget och kräver minskade barngrupper i skolor och fritidshem.

Men Göteborgspolitikerna struntade i Lärarförbundets krav och röstade igenom det föreslagna sparbetinget. För exempelvis Högsbos del innebär det att resurserna minskar med 16,8 miljoner kronor, så det är inga små pengar det handlar om.

Stora underskott
Även andra stadsdelar i Göteborg börjar redan nu dra i nödbromsen. Backa räknar med ett minus på 30-35 miljoner kronor 2010. Politikerna aviserar stora nedskärningar. Exempelvis ska 50 heltidstjänster bort i stadsdelen, varav 20 inom grundskolan. Äldrevården drabbas också hårt. Politikerna ska skära ned inom hemtjänsten och på äldreboendena.

Bergsjöns stadsdelsnämnd räknar med ett minus på 20 miljoner nästa år. Där planerar politikerna bland annat minskad lärartäthet i grundskolan, begränsat öppethållande på fritidsgårdarna och färre personer i förebyggande ungdomsarbete.

I Frölunda beräknas underskottet bli 15 miljoner kronor 2010. Föräldracirklar och lägerskola läggs ned. Öppna förskolan Trädet ska tas bort och barngrupperna i förskolan ska bli större.

I Tynnered räknar politikerna med ett minus på hela 43 miljoner kronor nästa år. Stora nedskärningsplaner har redan börjat diskuteras. Allt från nedläggning av skolor och öppna förskolan till minskad lärartäthet och färre fritidsgårdar finns på den dagordningen som nu diskuteras.

Unga drabbas
Lärjedalen räknar med att ligga på minus 35 miljoner redan i år. Politikerna har beslutat att skära ned med 1,5 miljoner på fritidsgårdarna, vilket bland annat drabbar Mixgården i Hammarkullen hårt.

Även i Lundby, som räknar med ett minus på 13 miljoner i år, skär politikerna ned på ungdomsverksamheten. Här läggs en fritidsgård ned helt som bara har varit öppen några veckor.

I Biskopsgården har nedskärningarna redan påbörjats. 13 heltidstjänster tas bort enbart på Sjumilaskolan, trots föräldrarnas och lärarnas protester och demonstrationer.

Sammanlagt räknar över hälften av stadsdelarna med att skära ned i verksamheten. Läget är allvarligt, men situationen lär knappast förbättras den närmsta tiden. Det är nämligen till hösten som stadsdelarna ska presentera sina budgetar, och då kommer också de stora nedskärningsplanerna att presenteras.

LE

Nedskärningar i Högsbo i korthet

Äldreomsorgen
• Träffpunktens öppettider begränsas.
• Enhetens serviceassistent dras in. Äldre kommer därmed inte längre att få hjälp med vardagssysslor, som att byta glödlampor, etc.
• En ”stramare” bedömning av behovet av bistånd införs. Färre ska få korttidsplats på hem när de skrivs ut från sjukhus. Minskat antal städtimmar för vårdtagarna. Tjänsten fönsterputsning utgår helt.
• En ”mycket restriktiv” hållning införs för vika-rietillsättning och köp av varor och tjänster.
Socialt arbete
• Minskning av köpta vårdinsatser för barn, unga och vuxna och av socialt boende.

Kultur och utbildning
• Förskolan vid Gärdas Gård läggs ned.
• Öppna förskolan Fyrken läggs i praktiken ned, då verksamheten flyttas till ett rum i Axel Huset och föräldrarna ska själva sköta stora delar av verksamheten.
• Två avdelningar från Västerheds förskola flyttas till Kavåsskolan. Sjupundsgatans förskola och en avdelning från Västerheds förskola flyttas till Västerhedsskolan.
• Nymilsgatans förskola samt Orkestergatans för-skola slås ihop.
• Marklandsgatans förskola, Annas Gård samt Skiljemyntsgatans förskola slås ihop.
• Årskurs 4-6 vid Västerhedsskolan flyttas till Flatåsskolan. Barnen kommer därmed att byta skola två gånger under ett år, eftersom Flatåsskolan just nu är inrymd i den nyligen nedlagda Högsboskolan pga ombyggnad.
• Årskurs 4-5 vid Kavåsskolan flyttas till Flatåsskolan.
• En bibliotekarietjänst tas bort. Minskade öppettider införs på biblioteket. Mindre uppsökande arbete.
• Minskad personaltäthet på fritidsgården.

Ur konsekvensbeskrivningarna:
Om nedskärningarna i äldreomsorgen: ”Allmänt kan sägas att de föreslagna åtgärderna får konsekvenser i verksamheten för de vi är till för, äldreomsorgens brukare, och för medarbetarna i verksamheten.”

”Det finns en risk att medarbetarna i sina kontakter med brukare och närstående får ta emot reaktioner som kan upplevas som pressande. Förslaget kommer att påverka arbetsmiljön som helhet.”

Om nedskärningarna i kultur och utbildning: ”Fler barn i befintliga grupper innebär att ljudnivån kan öka och barnens möjlighet till lugn och ro försämras. Barnen får sämre vuxenkontakt under dagen.” ”Ambitionsnivån per medarbetare kan komma att sänkas.”