Hoppa till huvudinnehåll
Av

Seger för Svensk-Kubanska Föreningen

Svensk-Kubanska Föreningens kamp för sin rätt att vara på Bokmässan ledde till seger. Internationella Torgets medlemsorganisationer rev upp styrgruppens beslut att porta Kubavännerna.


– Det är en stor seger för yttrandefriheten, och för alla organisationer som har åsikter som går på tvärs emot makten i samhället, säger Martin Österlin, Svensk-Kubanska Föreningens ordförande i en kommentar till Proletären.

Bakgrunden till striden är att paraplyorganisationen Solidaritetsrörelsens Hus, där Svensk-Kubanska ingår, ansökte om att få sätta upp montrar och presentera sina medlemsföreningar på Internationella torget, som är en del av Bok- och biblioteksmässan. De fick veta av Internationella torgets styrgrupp, där bland annat LO/TCO:s biståndsnämnd ingår, att Svensk-Kubanska föreningen inte var välkomna.

Till motattack
Svensk-Kubanska Föreningen gick till motattack genom protestskrivelser och även ett upprop som flera kulturpersonligheter skrev på publicerades. Proletären skrev om saken i juli och kunde då visa att LO/TCO:s biståndsnämnd inte var enig, och flera styrelseledamöter inte ens visste om beslutet.

Till slut var styrgruppen tvungen att utlysa en medlemsomröstning om saken. Achim Rödner, Svensk-Kubanska Föreningens förbundssekreterare var på mötet och försvarade Kubasolidaritetens ståndpunkt

– På mötet den 28 augusti var Internationella Torgets alla medlemsorganisationer närvarande, och till en början hade vi inte stora förhoppningar att vinna, men vi fick argumentera för vår sak, och till slut slutade omröstningen med tolv röster för oss, elva mot, och sex som lade ner sina röster, säger Achim Rödner.

• Hur gick diskussionen på mötet?
– Det var framförallt kristdemokraterna, folkpartiet och deras internationella organisation SILC som attackerade oss och anklagade Kuba för att vara en diktatur. Vi argumenterade för att det inte alls var så, berättar Achim Rödner.

– Samtidigt var vi offensiva, och anklagade våra motståndare för att vara de som inte vill ha yttrandefrihet och vilja tysta oliktänkande. Det var flera organisationer som uttalade sitt stöd för vår rätt att närvara på Bokmässan. Det var väldigt stark att gå emot sin styrelse, tycker Achim Rödner.

• Varför tror du styrgruppen kallade till mötet?
– Med vårt agerande satte vi tillräcklig press på dem, så att de kände sig tvungna till det. Exempelvis Proletärens artiklar om oenigheten inom fackföreningen gjorde att flera inom styrgruppen blev nervösa, förklarar Achim Rödner, och lägger till:
– Jag tror också att det räknat med att vinna omröstningen, men så blev det inte.

I helgen höll Svensk-Kubanska Föreningen ett nationellt styrelsemöte och var eniga om att försvara och utvidga segern för yttrandefriheten.

– Vi har sett en skrämmande utveckling i Sverige senaste åren för oliktänkande organisationer. Svensk-Kubanska och andra som inte har bekväma åsikter ska särbehandlas, stängas ute från skolor, förvägras anslag för folkrörelsearbete  eller inte få hyra offentliga lokaler för sina möten, säger Martin Österlin.

Segern för Svensk-Kubanska Föreningen visar att kamp lönar sig, även i sammanhang där det inte finns givna vänner och allierade. Det är en viktig principiell seger som handlar om att alla organisationer har rätt till likabehandling.

Sättet som Svensk-Kubanska har agerat genom att idogt kräva sin rätt och även samla så brett stöd som möjligt i till kamp för demokratin har visat sig en framgångsrik väg att gå.

Kampen fortsätter
I år får alltså Kubasolidariteten plats på Internationella Torget, men det är ingen för evigt given rätt. Projektledaren för Internationella Torget, Susanne Zetterblom, drog slutsatsen efter medlemsomröstningen att Internationella torget nu måste utveckla ett policydokument för de organisationer som ska delta.

Hur det dokumentet ska utformas återstår att se, men antagligen är tanken att använda dokumentet till att utestänga Svensk-Kubanska Föreningen.
Martin Österlin lovar att föreningen ska göra vad de kan för att segern ska bli bestående.

– Vi upplever att våra åsikter inte är obekväma bland vanligt folk, och att det finns ett stort intresse för vad vi har att säga. Vi kommer att göra en extrasatsning på Bokmässan nu när vi får framträda där. I nuläget är allt inte klart, men kom och lyssna på vårt möte, uppmanar Martin Österlin.
                 
PÄR JOHANSSON    
Proletären nr 36, 2008

•På Svensk-Kubanska föreningens hemsida www.svensk-kubanska.se hittar du protestskrivelserna från Svensk-Kubanska Föreningen och Solidaritetshuset, samt uppropet till stöd för föreningen.