Hoppa till huvudinnehåll

Möjligt avtal mellan Hamas och Israel

Hamas kan gå med på en femårig vapenvila mot en självständig palestinsk stat enligt 1967 års gränser, deklarerade en ledare för organisationens politiska gren i veckan. Samtidigt fortsätter förhandlingarna om ett kortare eldupphör.

Hamas befälhavare i Gaza, Yahya Sinwar, skakar hand med en soldat.
Fars Media Corporation

Hamas kommer att svara skriftligt på Israels förslag till överenskommelse för en tillfällig vapenvila i Gaza. Det var beskedet som kom på måndagskvällen från den palestinska motståndsorganisationen om avtalsförslaget från Israel och Egypten.

De senaste dagarna har pressen från Israels västliga uppbackare ökat för att Hamas ska gå med på uppgörelsen, liksom spekulationerna om ett nära förestående avtal för eldupphör. Under tiden har Israel fortsatt som vanligt, och dödade under måndagen minst 34 palestinier i det belägrade Gaza. 

Den mediala uppståndelsen kring ett möjligt avtal har eldats på av bland andra Storbritanniens utrikesminister David Cameron. Den tidigare premiärministern sade på måndagen att det är ett väldigt generöst avtalsförlag från Israels sida, vilket upprepades av USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– Att stoppa attackerna på palestinier är inte generöst, konstaterade istället Hamas talesperson Osama Hamden i Al Jazeera på tisdagen.

Avtalet skulle innebära ett 40 dagar långt eldupphör – den första pausen i kriget sedan fyra dagars vapenvila i november förra året – och frigivning av 40 personer ur gisslan som Hamas håller i Gaza mot palestinska politiska fångar.

En överenskommelse skulle också skjuta upp en hotande israelisk markinvasion av Rafah, där närmare en och en halv miljon Gazabor befinner sig på flykt från Israels pågående folkmord. 

Cameron gjorde sitt uttalande från Saudiarabiens huvudstad Riyadh och det pågende World Economic Forum. Även Blinken befinner sig i Riyadh, dels i syfte att pressa på för avtalet men också för att på längre sikt få till en normalisering mellan Israel och Saudiarabien.

Hamas delegation i Kairo har samtidigt spelat ner de mest förhoppningsfulla förväntningarna på en snar överenskommelse. Den palestinska motståndsrörelsen vill se en varaktig vapenvila snarare än ett ”förlängt lugn”, och kommer att ta tillbaka avtalsförslaget både till Hamas högsta ledare i Gaza, Yahya Sinwar, och till sina allierade som Islamiska Jihad innan man svarar. 

De palestinska organisationerna vill bland annat se ett tillbakadragande av israelisk militär från den så kallade Netzarimkorridoren som delar Gaza. Det skulle låta fördrivna palestinier i södra Gaza återvända till de norra delarna, vilket Israel ska vara beredda att gå med på, skriver bland annat Al Jazeera.

De olika motståndsfraktionerna är överens om två huvudprinciper, enligt en källa till den israeliska tidningen Haaretz: inga nya israeliska attacker mot Gaza och tillbakadragandet av israeliska styrkor från Gaza.

Hamas har den senaste veckan gjort ett utspel som skulle kunna leda till en verklig vapenvila. I en intervju med AP sade Khalil al-Hayya från Hamas politiska gren att rörelsen är redo att lägga ner vapnen – om Israel går med på upprättandet av en verkligt suverän palestinsk stat enligt 1967 års gränser, det vill säga i Gaza och på Västbanken, med det ockuperade östra Jerusalem som huvudstad.

Erbjudandet om en tvåstatslösning är inte så unikt som det kan låta. Hamas har i motsats till propagandan flera gånger erbjudit Israel likadana fleråriga vapenvilor. 

Israels extremhögerregering som leds av Benjamin Netanyahu lär dock knappast nappa på erbjudandet. Netanyahu är istället pressad av sina mest extrema ministrar, som Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich, att genomföra markoffensiven mot Rafah. 

Om Israel inte invaderar Rafah har Netanyahus regering ingen rätt att existera, deklarerade finansminister Smotrich i veckan.

Samtidigt hotas Netanyahu av en möjlig internationell arresteringsorder från den internationella brottmålsdomstolen ICC, likt den som domstolen utfärdat mot Rysslands president Vladimir Putin över kriget i Ukraina. USA har uttalat sig mot en arresteringsorder, och varken Israel eller USA erkänner ICC:s jurisdiktion.

Det är inte ICC utan den internationella domstolen ICJ, som också är baserad i Haag, som utreder Israel för folkmord. Israel har dödat minst 34.488 personer i Gaza – de allra flesta kvinnor och barn – sedan den 7 oktober förra året, enligt Gazas hälsoministerium.