löneförhandling
Ekonomin går inte ihop för undersköterskorna: "Lönerna måste upp"
Svenska löner har backat tio år i köpkraft efter de senaste årens skenande inflation. Nu kräver industrifacken 4,2 procent i löneökning men räcker det verkligen? "Ingen kommer vilja jobba inom den kommunala vården", säger undersköterskan Hana Al Nakdali till Proletären.
Metallarbetare om kravet på 4,2 procent: ”Vi blir blåsta”
Facken inom industrin har enats om ett löneökningskrav på 4,2 procent. Men det är många som inte är nöjda med budet. "Vi blir blåsta av både näringslivet och vår egen förbundsledning", säger metallarbetaren Emil Nordh till Proletären.
Med pampar som Veli-Pekka får vi bibehållen arbetstid med sänkt lön
”Lönesnurran” visar hur stor reallönetappet varit. Ska lönerna upp rejält i nästa års avtalsrörelse måste vi lita till egna krafter.
Individuella löner – en del av kapitalets motoffensiv
Det var mitt i den nyliberala eran på 90-talet som flera fackförbund gick över till ett system med individuella löner. Men varför? Och vem är det egentligen som tjänar på reformen? Proletären har intervjuat John Lapidus, doktor i ekonomisk historia, som beskriver bakgrunden.
Transports ordförande: "En löneökning på tre procent är på tok för lågt"
När LO-förbunden röstade om lönekraven i avtalsrörelsen var det bara Transports ordförande Tommy Wreeth som var emot. – Jag hoppas verkligen att fler förbund tackar nej till 4,4 procent som utgångsbud, säger Tommy Wreeth till Proletären.
Uppror inom IF Metall: Arbetarna ska inte betala krisen
Kritiken växer inom IF Metall mot lönebudet på 4,4 procent som innebär reallönesänkningar. ”Vi kräver 20 procent i löneökning”, säger gruvarbetaren Waldemar Tapojärvi till Proletären.
"Lönerna måste upp!"
Vilken är den viktigaste frågan inför nästa års avtalsrörelse? Proletären har pratat med några arbetare om vad de tycker om lönerna, ojämlikheten och inflationen.
"Om fler stannar kanske det blir en förändring"
Hyrpersonalen i VGR har ökat med 16 procent mellan 2020 och 2021. En stor anledning till att vårdpersonal går över till bemanningsföretagen är på grund av en stagnerande löneutveckling. "Om fler hade stannat och protesterat så kanske det blivit en förändring", säger undersköterskan Camilla Nielsen.
Stöd Proletären!
Den nya mediestödslagen innebär att Proletären blir utan mediestöd. Tycker du att en revolutionär arbetartidning behövs? Ta då en prenumeration och stöd oss på andra sätt – skänk en gåva genom Swishnummer 123 465 04 46.