Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lokförare och partiordförande i K

Ledarkrönika: Med pampar som Veli-Pekka får vi bibehållen arbetstid med sänkt lön

”Lönesnurran” visar hur stor reallönetappet varit. Ska lönerna upp rejält i nästa års avtalsrörelse måste vi lita till egna krafter.


Om drygt ett halvår är det återigen avtalsrörelse. 500 kollektivavtal löper ut under våren och kommer att påverka lönerna och arbetsvillkoren för miljoner arbetare och tjänstemän.

Att inflationen påverkat reallönerna negativt finns det nog inte en enda arbetare som inte känner igen sig i. Frågan som varje knegare bör ställa sig är: Vad hade jag behövt ha för lön idag för att summan skulle motsvara samma köpkraft som innan inflationen tog fart 2022.

Före inflationen, i januari 2020, låg medellönen för en heltidsanställd LO-arbetare i Sverige på 28.000 kronor. Idag skulle den lönen behöva ligga på 35.000 för att motsvara samma köpkraft. 

Reallönetappet är alltså så stort att skillnaden motsvarar en sänkt normalarbetstid till 35 timmar i veckan. Istället för sänkt arbetstid med bibehållen lön har vi fått bibehållen arbetstid med sänkt lön. Något att hålla i minnet när näringslivet ojar sig över ökade kostnader. 

Sedan Dagens Nyheter i måndags publicerade en ”lönesnurra”, baserad på SCB inflationsindex, behöver man inte längre grotta ned sig i statistiken på egen hand. Att det är borgerliga mediehus och inte fackliga centralorganisationer som ger svenska arbetare verktyg att själva se hur mycket av deras lön som förskingrats säger tyvärr en hel del. 

För trots att avtalsförhandlingarna knappt hunnit starta finns det inga tecken på att LO kommer ställa hårt mot hårt. Ta bara LO:s nyvalda avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä som med sitt CV borde vara persona non grata i alla fackliga sammanhang.

Som mångårig avtalssekreterare på IF Metall var Veli-Pekka helt och odelat positiv till inskränkningarna i strejkrätten. Han arbetade aktivt för att nedmontera anställningsskyddet i Las och var en lydig vakthund åt industrikapitalet genom att se till att löneökningarna inte skulle hota deras profit.

Avtalsrörelsen 2025 är en möjlighet att få igenom både arbetstidsförkortning och en rejäl kompensation till landets arbetare för inflationen. Men om lönerna ska upp rejält, och inkomstgapet till tjänstemän och kapitalägare äntligen minska, behövs det en stridbar gräsrotsorganisering.

Vi arbetare måste lita till våra egna krafter. För jag kan lova att det inte kommer vara tack vare, utan trots, LO-pampar som Veli-Pekka Säikkälä som vi når framgång.

Povel Johansson

Lokförare och ordförande i Kommunistiska Partiet