Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Brutalt våld i Bahrain mot demokratirörelsen

– De dödar människor på gatorna, folk är livrädda. Det berättar Salman på telefon från öriket Bahrain i Persiska viken. Han är en av de som deltar i massrörelsen mot kungastyret och den saudiska ockupationen.


Söndag 13 mars gick soldater och poliser från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten in i Bahrain. Det blev startskottet för regimens och de utländska styrkornas våldsamma försök att krossa den demokratirörelse som fått en stor del av befolkningen att gå ut på gatorna. Då omvärldens blickar riktas mot Libyen sker attackerna på det obeväpnade bahrainska folket utan större medieuppmärksamhet.

Proletären ringer upp Salman, en av de som deltagit de folkliga protester som pågått sedan 14 februari. Han vittnar om ett terrorvälde.

– Skriv att jag heter Salman och är född och bosatt i Bahrain. Jag är mellan 35 och 40 år, välutbildad och har ett bra jobb. Det räcker. Om regimen visste att jag talade med en utländsk journalist skulle jag bli dödad, säger han.

• Berätta om folkupproret mot kung Hammad al-Khalifas styre.
– Det var de unga som tog initiativet och kallade till den första demonstrationen 14 februari. De är arbetslösa och många är välutbildade. De flesta kom inte från någon politisk organisation, även om det finns sådana i landet också. Rörelsens krav är demokrati och bättre levnadsförhållanden. Allt i vårt land kontrolleras av kungens familj. Och de som har jobb har låga löner som knappt går att leva på.

• Efter en knapp månad av massiva protester kallade kung al-Khalifa på hjälp och en utländsk styrka ledd av Saudiarabien rullade in i Bahrain. Vad har hänt sedan 13 mars?
– För det första ser vi dem som en invasionsstyrka. Regimen har inte rätt att föra in stridsvagnar utifrån mot fredliga demonstrationer. Saudierna dödar folk på gatan. Förra veckan sköt de ihjäl en 51-årig kvinna vid en vägspärr.

– Det råder undantagstillstånd. I luften hörs apachehelikoptrar och på gatorna finns specialstyrkor och hemlig polis. Det har genomförts en våg av politiska arresteringar. De går från hus till hus, kliver in i människors sovrum mitt i natten och skickar dem i fängelse.

• Det har rapporterats att militären 16 mars tog över det största sjukhuset i Bahrain, Salmaniyasjukhuset i huvudstaden Manama.
– Ja, det stämmer. Salmaniya är idag en militärbas. Fem läkare har gripits, en hämtades direkt från operationssalen. Deras brott är att de behandlat protesterande som skadats av regimens angrepp. Det är många som blivit skjutna i benen eller i fötter och sökt vård. Militären gick in på sjukhuset och förde bort många patienter till okänd ort, bland dem fem personer som behandlades på intensivvårdsavdelningen.

• USA:s försvarsminister Robert Gates besökte Bahrain två dagar innan den saudiska invasionen? Hur ser du på det?
– Vi är väldigt besvikna. USA säger att de bombar Libyen för att hjälpa civila, och i Bahrain hjälper de militären att attackera civila. USA:s femte flotta har sin bas här i Bahrain. Jag antar att den militära närvaron är viktigare än Bahrains folk.

• Hur kommer det sig att kungadiktatorerna i Gulfen och dess uppbackare i väst blir så rädda när bahrainierna kräver demokrati?
– Det handlar om hela regionen. Saudiarabien är så viktigt för väst, och den saudiska regimen har egna problem. Genom att slå ner protesterna i Bahrain hoppas de att det inte ska spridas till övriga Gulfen.

• Kung al-Khailfa och andra officiella företrädare för regimen säger att protesterna är en utländsk konspiration, och de riktar anklagelser mot det shiitiska Iran och den libanesiska shiitiska rörelsen Hizbollah?
– Ja, det påstår regimen, men jag kan försäkra dig att det till 100 procent är ett bahrainskt uppror. Vi vill inte att något annat land ska vara involverat. De som protesterar kräver bara demokrati, att kunna leva som alla andra.

• Trots undantagstillståndet genomfördes nya protester fredag 25 mars, något som knappt rapporterats av svenska medier. Kan du berätta vad som hände?
– Det som genomfördes var demonstrationer i många byar och städer, bland annat efter begravningen av två martyrer. Under dagen dödades en person och en kvinna sköts i huvudet, men hon lever än så länge. Innan fredagens demonstrationer var de officiella siffrorna från det shiamuslimska oppositionspartiet al-Welak 26 döda och 116 försvunna. Jag tror att de flesta av dem är döda.

• Vad tror du kommer att hända framöver?
– Vi har i Bahrain haft de största demonstrationerna i världen sett utifrån folkmängd. Rörelsen är inte beväpnad, vi är vanliga, civila människor som protesterar. Regimen kan inte döda alla.

– Men vi hade räknat med omvärlden skulle stå på vårt folks sida. Vi ser ju på USA, Europa och på de skandinaviska länderna som demokratier. En massa människor har dödats, en massa har arresterats, folk är livrädda. Vad mer måste hända?
Fakta

Brutalt våld i Bahrain mot demokratirörelsen

Massprotesterna i Bahrain
  • Bahrain är en liten ö-nation med 1,2 miljoner invånare. Av dessa är knappt hälften medborgare. Övriga utgörs av gästarbetare, främst från Indien.
  • 70 procent av medborgarna är shiamuslimer, som anser sig vara diskriminerade av den sunnitiska regimen. Kung Hamad al-Khalifas klan har styrt landet i över 200 år. Många av shiiterna utgör ett fattigproletariat som bor i byarna runt huvudstaden Manama.
  • De som protesterar har dock poängterat att det inte handlar om shiiter mot sunniter utan om folkmajoriteten mot kungaregimen.
  • Protesterna inleddes 14 februari och samlar unga Facebook-aktivister, den fackliga landsorganisationen, människorättsorganisationer samt politiska grupper från konservativa islamister till vänsterpartier.
  • 13 mars gick trupper och poliser från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten in i Bahrain. Undantagstillstånd råder sedan 15 mars.