Hoppa till huvudinnehåll
Av

”De fattigas biskop" blir Paraguays president

Med löften om demokrati, social rättvisa och jordreform vann den tidigare biskopen Fernando Lugo helgens presidentval i Paraguay. Bakom Lugo står en bred allians som hoppas på förändring efter 61 år av USA-stött högerstyre.



Oppositionskandidaten Fernando Lugos valseger skakar tveklöst om i Paraguay. Coloradopartiet har styrt landet i 61 års tid, inklusive under general Alfredo Stroessners blodiga diktatur 1954-89. Inför valet 20 april insåg partiet att det folkliga missnöjet vuxit sig så stort att dess långvariga maktinnehav var i fara. Efter en bitter intern strid valdes en kvinna, den tidigare utbildningsminister Blanca Ovelar, som Coloradopartiets presidentkandidat. Det var ett försök att övertyga folket att Colorado stod för förändring.

Men det hjälpte inte. ”De fattigas biskop”, som Fernando Lugo kallas, var det trovärdiga alternativet för att bryta med det gamla. Han var under tio år biskop i staden San Pedro som ligger i landets fattigaste region och han saknar band till den maktelit vars främsta sysselsättning varit att berika sig själva.

Fernando Lugo kandiderade för mitten-vänsterkoalitioen ”Patriotiska alliansen för förändring”. Här ingår fackföreningar, sociala rörelser och indianorganisationer samt Coloradokritiska politiska partier från vänster till höger. Också Paraguays kommunistparti uppmanade till en röst på Ludo.

Fåtal äger nästan allt
Lugo har själv har försökt profilera sig som en mittenpolitiker. Men det budskap han fört fram under valkampanjen liknar det som gett vänsterledare över hela Latinamerika stöd från de fattiga massorna. Han har talat om ökad demokrati och rättvisare fördelning av landets rikedomar, allas rätt till sjukvård och utbildning, nödvändigheten av en jordreform samt ökad latinamerikansk integration.

Högerstyret har resulterat i att klassklyftorna i Paraguay är enorma. 40 procent av befolkningen lever i fattigdom. Jordägandet beskrivs som den mest orättvisa i hela regionen. Enligt officiell statistik äger två procent av jordägarna 90 procent av all jord. 40 procent av jordägarna delar på mindre än en procent av jorden. Över 300000 bönder saknar jord. Många paraguayner har lämnat landsbygden för ett liv i fattigdom i städerna eller grannländerna.

Frågan om jorden har i Paraguay, precis som i många andra länder i tredje världen, en väldig sprängkraft. Kravet på en jordreform har länge rests av jordlösa bönder. Omfattande jordockupationer har genomförts.

En annan brännande fråga är elexporten. Paraguays jättelikavattenkraftverk Itapu står för en femtedel av Brasiliens el. Det var under Stroessners diktatur som avtalen slöts om elexport till Brasilien, men även till Argentina. Lugo menar att dessa avtal måste omförhandlas. Elen säljs så billigt att det beskrivs som en plundring av Paraguays naturresurser.

Många hinder på vägen
Den tillträdande presidenten kommer inte att få det lätt att genomföra sitt politiska program. För det första kommer Lugo inte att få majoritet i parlamentet. För det andra har Coloradopartiet, efter sex decennier vid makten, den statliga byråkratin, armén och polisen i sin hand. Möjligheten för Lugo att hantera detta är att den utomparlamentariska rörelse som står bakom honom också tar till utomparlamentariska medel för att få tillstånd förändringar.

Ytterligare ett problem är att supermakten i norr inte vill förlora greppet över ännu ett land i Latin-amerika. USA-imperialismen har bland annat via banden till Coloradopartiet haft ett stark inflytande i Paraguay. I maj 2005 slöts ett nytt avtal mellan länderna. Då röstade senaten för att låta USA:s militär stationera sig i Paraguay samt ge USA-soldaterna åtalsimmunitet för eventuella brott de skulle kunna tänkas begå. USA pressade fram godkännandet genom att hota med stoppat bistånd. Sedan dess finns hundratals USA-soldater på plats i Paraguay.

Officiellt beskrivs detta som ett samarbete gällande bekämpning av terrorism och narkotika. Kritiker i Paraguay och grannländerna hävdar däremot att USA håller på att upprätta en militärbas i det strategiskt viktiga området. I närområdet finns exempelvis Bolivias stora gaskällor.

USA:s och Bushadministrationens popularitet bland paraguayanerna är dock lågt. Det blev tydligt under valkampanjen när Coloradopartiets avgående president Nicanor Duarte, i ett försök att distansera sig från supermakten, sa sig känna större samhörighet med Venezuelas Hugo Chávez än med George W Bush.

PATRIK PAULOV
Proletären 17, 2008



Paraguay och presidentvalet
Paraguay gränsar till Brasilien, Argentina och Bolivia. Är efter Bolivia Sydamerikas fattigaste land. De viktigaste exportprodukterna är el samt sojabönor.

Har 6,1 miljoner invånare. Knappt hälften är röstberättigade. Cirka 60 procent uppges ha röstat.
I presidentvalet blev resultatet enligt följande:

Fernando Lugo,
Patriotiska alliansen för förändring:    41 procent.

Blanca Ovelar, Coloradopartiet:         31 procent

Lino Oviedo, fd arméchef:                 22 procent

Samtidigt som presidentvalet genomfördes också val på senats-, guvernörs- samt lokal nivå.