Hoppa till huvudinnehåll

Ex-toppsosse får jobb av borgarregeringen

Sparkad ordförande i SSU, bortvald socialdemokratisk partiledarkandidat, sparkat kommunalråd (S) i Luleå. En av de första S-höjdarna som tog steget över till lobbyistvärlden och senare verksam i skandalbolag i assistansbranschen. Nu får Niklas Nordström ett toppjobb av Ebba Busch.

Kristina Alvendal och Niklas Nordström med Energi- och näringsminister Ebba Busch.
Pressbild

Niklas Nordström blir regeringens nya ”gröna industrisamordnare”. Tillsammans med Kristina Alvendal, tidigare M-politiker i Stockholm och med ett långt förflutet som lobbyist i läkemedelsbranschen, ska Nordström under Ebba Buschs ledning starta det den SD-ledda regeringen kallar ett ”grönt accelerationskontor, som ska skynda på industrietableringar i Sverige”.

Den före detta toppsossen Nordström och Kristina Alvendal presenterades på en presskonferens med näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

– Båda är erkända samhällsbyggare, sade Busch.

Niklas Nordström, 56, kommer direkt från jobbet som vd i teknikbolaget Bellpal; bolaget har miljonskulder hos kronofogden och tusentals aktieägare har förlorat pengar under Nordströms tid som vd. Bellpal är registrerat på den adress som också är Niklas Nordströms hemadress.

Niklas Nordström är en föregångare inom socialdemokratin när det handlar om att förvandla politiska toppjobb till lönsamma jobb i näringslivet: både Göran Persson och Stefan Löfven har följt i Nordströms fotspår. Efter valet 2010 startade Nordström lobbybolaget Prime, som med pengar från Svenskt Näringsliv arbetade för att föra den socialdemokratiska eftervalsdebatten åt höger.

Det räckte inte för att Nordström skulle få sparken av S. Den före detta SSU-basen – en post han fick sparken från - återkom som kommunalråd i Luleå där han fick sparken för flera suspekta affärer, något Proletären redogjort för i flera artiklar. 2016 sålde Nordström ut 3.000 kommunalt ägda lägenheter till partikamraten Ilja Batljans bolag, en dålig affär för Luleå men en miljonvinst för Batljan.

2019 spelade Nordström under täcket med Luleås dåvarande kommundirektör Mikael Lekfalk (senare Gustavsson Roxell) tills båda tvingades bort efter affärer som kostade kommunen flera miljoner. Gustavsson Roxell, som i samband med vår bevakning av affärerna kring honom hotade stämma Proletären, återkom ganska snabbt på ett nytt jobb. Han blev kommunchef i högerfästet Nacka - en kommun där Niklas Nordström tidigare varit en av toppolitikerna med vänskapsband till högerpolitikerna.

När Nordström lämnade jobbet som kommunalråd i Luleå gjorde han det formellt sedan det kommit fram att han för kommunala pengar hyrt in en coach till sig själv - för en halv miljon kronor. Men några dagar efter avgången avslöjades att en kvinna anklagat Nordström för olämpligt beteende: Nordström hade enligt anklagelsen under en längre tid utnyttjat kvinnans beroendeställning gentemot honom.

Efter tiden som kommunalråd har Nordström varit verksam i fackföreningsfientliga lobbyfirman Miltton, men också som styrelseledamot i bland annat assistanskoncernen Curira. Flera bolag inom koncernen kördes i botten och gick i konkurs, och 2022 stoppade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bolagets verksamhet. Året efter valdes Nordström in i styrelsen för Bellpal – tillsammans med flera andra toppar från Curira.

Kristina Alvendal har ett förflutet som bostads- och integrationsborgarråd i Stockholm. I den positionen sålde hon 2007 ut 5 219 lägenheter Högdalen, Bredäng, Skärholmen och Hässelbygård till privata bostadsbolag. Hyresgästerna i de berörda områdena hade tidigare sagt nej till att ombilda lägenheterna till bostadsrätter. 2010 lämnade Alvendal sina kommunala uppdrag för jobb inom den privata sektorn.

Det är meriterna som nu landat Niklas Nordström och Kristina Alvendal nya välbetalda toppjobb.