Hoppa till huvudinnehåll
Av

Indiens vänster tar strid mot USA-allians och prisökningar

Med hjälp av röstköp och andra odemokratiska metoder lyckades den indiska regeringen vinna förtroendeomröstningen. Men missnöjet med närmandet till USA samt de ständiga prisökningarna på mat och bränsle är växande. Vänstern lovar protester.



Förtroendeomröstningen i det federala parlamentet 24 juli var en direkt följd av att premiärminister Manmohan Singhs regering slutit ett nytt avtal om kärnenergisamarbete med USA. Förhandlingarna har pågått i många år. Bushadministrationen vill få igenom vad som benämns som ”ett nytt strategiskt partnerskap” mellan länderna innan näste amerikanske president tillträder.

För den kommunistledda väns-terfronten blev avtalet med USA droppen som fick bägaren att rinna över. Efter att i fyra års tid gett den av kongresspartiet dominerade regeringen sitt parlamentariska stöd valde vänstern att gå i opposition.

USA knyter upp Indien
I ett gemensamt uttalande kritiserar de fyra partierna i fronten Manmohan Singh för att vara mer intresserad av att blidka Bushadministrationen än att uppfylla löftena till sitt folk. Enligt vänsterfronten för regeringen samma politik som den inför valet 2004 lovade att bekämpa.

Premiärminister Singh hävdar att alliansen med USA syftar till att säkra Indiens växande energibehov. Vänstern och andra kritiska röster menar istället att uppgörelsen hotar landets oberoende och självbestämmande, inte minst vad det gäller utrikes- och energipolitiken.

Till exempel har amerikanska företrädare sagt att man räknar med Indiens stöd i isoleringen av Iran. Att inte kunna köpa olja och gas från det näraliggande Iran skulle snarare försämra Indiens tillgång till energi. Kritiker varnar för att också banden till den traditionella handelspartnern Ryssland kan komma att påverkas.

Vänsterfronten missnöje handlar också om den ekonomiska politiken. Manmohan Singh har fortsatt på den föregående regeringens nyliberala väg, vilken kraftigt vidgat klassklyftorna. Indiens nyrika besöker bantingskliniker, spelar golf och köper designkläder samtidigt som 47 procent av landets barn under fem år är undernärda. Antalet utblottade bönder som begått självmord det senaste decenniet är fler än 100.000.

Generalstrejk utlyst
Den senaste tiden har de fattiga massorna drabbats hårt av både inflationen och de kraftigt stigande priserna på mat och bränsle. Under regeringen Singhs fyra år vid makten har priset på ris ökat med 46 procent och på bensin med 50 procent.
Trots att vänstern drog tillbaka sitt parlamentariska stöd lyckades regeringen vinna förtroendeomröstningen torsdag 24 juli med siffrorna 275 mot 256. Tio avstod.

Efter omröstningen har regeringssidans smutsiga och rent brottsliga agerande dragits fram i ljuset. Den anklagas för att ha vunnit genom köp av röster, hot och löften om framtida maktpositioner. Sex dömda parlamentariker frigavs tillfälligt från fängelset för att kunna rösta.

Manmohan Singh kan dock inte räkna med något lugn framöver. En generalstrejk är utlyst till den 20 augusti. Vänsterfrontens fyra partier uppmanar alla arbetande att sluta upp i strejken och lovar att trappa upp kampen mot den folkfientliga regeringen.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 31, 2008


Samling mot extremhögern
• I valet 2004 förlorade det hinduchauvinistiska BJP makten. Under sina sex år i regeringsställning hade BJP fört en extrem nyliberal politik. Partiet talade om det ”strålande Indien”, om en snabbt växande ekonomi och minskande fattigdom. Majoriteten av landets 1,1 miljarder invånare kände inte igen sig. Nyliberalismen hade snarare försämrat levnadsförhållandena för de fattiga massorna.

Ett utmärkande drag i BJP:s politik var dess aktiva underblåsande av religiösa och etniska motsättningar. Partiet drog sig inte för att uppmuntra till våld eller använda den statliga våldsapparaten mot muslimer och andra minoriteter. I delstaten Gujarat 2002 dödades 2000 muslimer i pogromer som mer eller mindre öppet stöddes av regeringen.

Efter 11 september 2001 drev BJP igenom hårda terroristlagar enligt amerikansk förebild. Terrorlagarna utnyttjades för att slå ned på alla former av folkliga missnöjesyttringar.

Den indiska författaren Arundhati Roy och andra vänsterröster stämplade BJP som ett fascistiskt parti.

Den högerextrema politiken gick inte hem hos de indiska väljarna. Största parti i valet 2004 blev istället Sonia Gandhis Kongressparti, som lovade förändring. Trots att Gandhi innehar partiledarposten valde hon att låta Manmohan Singh leda regeringskoalitionen.

Vänsterfrontens fyra partier – Indiens kommunistiska parti (marxister), Indiens kommunistiska parti, Allindiska framtidsblocket och Revolutionära socialistpartiet – gjorde tack vare kritiken mot den nyliberala politiken sitt bästa val någonsin med 7,8 procent av rösterna.

Efter valet enades Singhs regeringskoalition och den parlamentariska vänstern om ett minimiprogram. Vänsterfronten motiverade uppslutningen bakom Singh med att det var nödvändigt att se till att BJP försvann från makten och ersattas av en sekulär och inte lika proamerikansk regering.

Med det nu ingångna kärnenergiavtalet mellan USA och Indien menar vänstern att regeringen Singh definitivt brutit mot minimiprogrammet.

Utöver den parlamentariska vänstern finns samtidigt en växande maoistisk rörelse, som kombinerar massarbete med väpnad kamp.


Blodiga terrordåd
i vems syfte?
• Förra veckan utfördes två blodiga bombattentat i Indien. I Ahmedabad dödades 50 personer och 160 skadades, och i Bangalore dödades två. Precis som vid tidigare bomb-attentat lades skulden genast på militanta islamister.

En okänd grupp som kallar sig Indiska mujahedin har enligt uppgift tagit på sig ansvaret för attentatet i Ahmedabad, som ligger i delstaten Gujarat. Enligt ett e-postmeddelande till medier var dådet en hämnd för massakern på muslimer i Gujarat 2002.
Åsikterna går isär om huruvida Indiska mujahedin existerar och om den i så fall är islamistisk eller en täckmantel för andra som vill utnyttja terror i politiska syften.

De senaste bombdåden har utförts i delstater styrda av det hinduchauvinistiska BJP. Partiet skyller Indiens problem på landets 150 miljoner muslimer och det mus-limska Pakistan samt kritiserar regeringen Singh för att vara alldeles för mjuk mot den islamistiska terrorismen.

Med tanke på de kommande delstatsvalen i bland annat Gujarat finns misstankar om att extrema hinduorganisationer, med terrorn som medel, försöker rikta folkets vrede mot muslimerna och därmed stärka BJP.

PATRIK PAULOV
Proletären nr 31, 2008