Hoppa till huvudinnehåll
Av
Partistyrelsen (K)

Ledarkrönika: Från trivsel till kamp

Socialdemokraterna är missnöjda med att Hyresgästföreningen i Västsverige blivit mer av en kamporganisation.


Det börjar bli många år sedan nu, som mitt bostadsområde Pennygången i Göteborg blev känt för att fastighetsbolaget Stena Fastigheter ville chockhöja hyrorna efter en nödvändig renovering. 

Idag är det alltför välbekant för många hyresgäster i hela landet, men då var det ett nytt fenomen. För att göra en lång historia kort så utnyttjade Stena för första gången förändringar i hyreslagen införda av Reinfeldtregeringen. Ihärdiga protester organiserades och vi lyckades pressa tillbaka Stena till en acceptabel hyreshöjning efter renoveringarna. Det var här begreppet renovräkning myntades och exemplet Pennygången skulle få efterföljare.

Under protesterna var Hyresgästföreningen rätt osynliga, även om de blev mer intresserade ju mer media uppmärksammade Pennygången. Så skulle det antagligen inte vara idag. Hyresgästföreningen i Göteborg har utvecklats från att bara vara en trivselorganisation till en aktivistorganisation mot renovräkningar och marknadshyror.

För att återigen göra en lång historia kort så har de bostadsaktivister som uppstått i renovräkningarnas spår velat fortsätta sitt engagemang efter att striden i just deras bostadsområde varit över. Hyresgästföreningen har varit den naturliga organisationen för det, och med socialdemokratins alltmer förlorade grepp över föreningen så har radikaliseringen varit given. Den här nya rörelsen har burit fram en ny region-
ordförande i Kristofer Lundberg, som med sitt stora driv och engagemang ytterligare förändrat Hyresgästföreningen i Göteborg. 

Visserligen är socialdemokratin försvagad men den är ännu inte död, och det är naivt att tro att de bara skulle ge upp sin kontroll över Hyresgästföreningen utan en strid. Inför valet av Lundberg fanns det motsättningar, och sossarna riktade in sig på hans medlemskap i Rättvisepartiet Socialisterna. Det föll dock platt eftersom hans kritiker ofta själva innehar partibok, men i det socialdemokratiska partiet. 

Lagom till valet av regionordförande i vår är det dags igen. Nu har sossarna i Västsverige uppenbarligen mobiliserat och gått till angrepp i Expressen mot Lundbergs ”extremism”. Kanske är jag naiv, men sossarna är verkligen inte vad de en gång var. Kommunistspöket skräms liksom inte när hyresaktivisterna själva vet vad Lundberg går för. Nästa steg var att lansera sin egen S-kandidat. Plötsligt kunde man på Facebook läsa om att en Alfred Johansson, en S-anställd ombudsman, kandiderar till regionordförande. I en rolig intervju i Hem & hyra berättar Alfred att hans tidigare engagemang ”mest varit digitalt”, men att han är en naturlig ledare så det spelar inte så stor roll. Jag har haft fel förr, men jag skulle tro att han förlorar. 

Oavsett valet till regionordförande i Västra Sverige så är det ett utmärkt tillfälle att engagera sig i Hyresgästföreningen. Kristofer Lundberg och alla andra bostadsaktivister har visat att organisationen kan vara ett utmärkt verktyg i kampen mot marknadshyror och för bra bostäder.