Hoppa till huvudinnehåll
Av
Sjuksköterska

Ledarkrönika: Nu är det dags – vackra ord om att vi är hjältar räcker inte

Ska det verkligen behövas en pandemi för att politiker ska få upp ögonen för hur oumbärliga vi inom vården är?


Vi står inför den värsta pandemin på länge, och helt plötsligt framträder kapitalismens sanna ansikte i ljusan dager. Konsekvenser av avregleringar, privatiseringar och ett ”just-in time”-system med bristande lagerhållning av livsnödvändiga läkemedel och skyddsutrustning för den vård- och omsorgspersonal som vårdar dem som drabbats av covid-19 blir uppenbara.

När jag läser om hur privata skönhetskliniker fortsätter med bröstförstoringar och bukkirurgi som aldrig förr – ja då vänder det sig i magen på mig! Hur är det ens tillåtet?!

Ta bort möjligheten att dränera svensk välfärd på resurser. Förbjud privat sjukvård och separata vårdköer där privilegierade kan köpa sig förtur i vården tack vare privata sjukförsäkringar. Nu är det dags att kasta ut månglarna ur templet!

Dagligen får vi som arbetar inom vård och omsorg glada tillrop och höra vackra ord om vilka hjältar vi är. Alla vi har under många år känt av hur vård och omsorg allt mer utarmats på resurser.

Vi springer allt fortare under arbetsförhållanden som tar sig allt mer bisarra uttryck. En ständig stress och en känsla av att aldrig räcka till, begränsade möjligheter att ta rast, delade turer, timanställningar och otrygga anställningsförhållanden.

Det tragiska är att det krävdes en pandemi för att politiker och allmänhet skulle få upp ögonen för hur oumbärliga vi är och vilka fantastiska insatser vi gör – inte bara just nu, utan varje dag – året om!

Nu finns också en överhängande risk att vi inte heller får den sommarsemester och vila vi så väl behöver. Som vård- och omsorgspersonal känner vi ett stort ansvar och kan inte göra annat än att kämpa på i den situation vi befinner oss i.

En sak är jag dock helt övertygad om. Om inte de vackra orden om vilka hjältar vi är blir något annat än just vackra ord när allt är över, då kommer det inte finnas mycket personal kvar inom vården och omsorgen i framtiden!

Nej, nu är det dags! Det är dags att anställa fler inom vård och omsorg och att trygga anställningsvillkoren för alla som idag arbetar som timvikarier. Det är dags att skapa förutsättningar för alla som arbetar inom vård och omsorg att ge den goda omvårdnad vi önskar och är utbildade för.

Och framför allt, nu är det dags att höja lönerna rejält!