Hoppa till huvudinnehåll

Seger för bojkottrörelsen: Airbnb raderar annonser från israeliska bosättningar

Det amerikanska uthyrningsföretaget Airbnb har beslutat att ta bort alla sina annonser från israeliska bosättningar i Västbanken. Beslutet hyllas nu som en seger av bojkottrörelsen – men i Israel anklagas Airbnb för antisemitism.

T v: Israeliska soldater vid ett palestinskt hem i Hebron. T h: AIrbnbs logga.
CPT Palestine/Open Grid Scheduler

Uthyrningsplattformen Airbnb har beslutat att inte längre förmedla boenden i israeliska bosättningar i ockuperade Västbanken. Det skriver företaget i ett uttalande på sin webbsida.

Beslutet är en seger för de organisationer inom BDS-rörelsen som länge kampanjat för att Airbnb ska ta bort annonser från ockuperade områden.

– Detta är en otrolig seger! Vi har arbetat för att sätta press på Airbnb tillsammans med människorättsorganisationer och att se det här företaget nu ta bort fastigheter från israeliska bosättningar är stort, säger Granate Kim, kommunikationschef på Judisk röst för fred som är en av många organisationer som drivit kravet.

Samtidigt får företaget kritik för att beslutet kommit så sent.

– Genom att annonsera dessa stulna hem under åratal har Airbnb direkt hjälpt de israeliska bosättarna att legitimera deras ockupation av stulen palestinsk mark, diskriminering och fördrivning, säger Angus Wong, kampanjchef för konsumentmaktsorganisationen SumOfUs.

Tidigare har Airbnb försvarat sitt förmedlande av bostäder i israeliska bosättningar med att det inte bryter mot lagen och att uthyrningarna ”för människor samman”, men enligt uttalandet har företaget lyssnat på experter och på plattformens användare och efter det tagit fram en ny policy. Beslutet innebär att 200 annonser från israeliska bosättningar nu tas bort från Airbnb:s sida.

I Israel har beslutet inte helt oväntat väckt raseri och landets minister för strategiska frågor Gilad Erdan ska, enligt Jerusalem Post, nu tala med myndigheter I USA. Han vill bland annat undersöka om den lag som finns i 25 av 50 delstater som förbjuder bojkotter riktade mot Israel kan stoppa beslutet.

Israels tidigare ambassadör i USA, Michael Oren, menar att beslutet är antisemitism eftersom Airbnb inte har tagit samma beslut om andra omtvistade områden: ”Airbnb:s policy är själva definitionen av antisemitism. Ingen borde använda deras service.”