Hoppa till huvudinnehåll

Delseger efter protester mot nedskärningar i Alingsås

Ortopedavdelningen på Alingsås lasarett har varit hotad av nedskärningar det senaste halvåret. Nu har ledningen valt att skjuta på beslutet efter protester från både personal och fackförbund. ”Andra avdelningar kan komma att drabbas istället”, säger sjuksköterskan Frida Eliasson Wilck.

Nedskärningarna på ortopeden på Alingsås lasarett är tillfälligt stoppad. Men andra avdelningar kan komma att drabbas istället.
Wikipeda/Privat

En inplanerad nedskärning på ortopeden på Alingsås lasarett har skjutits upp. Detta står klart efter protester från personal, berörda fackförbund och allmänheten.

En som deltagit i protesterna är sjuksköterskan Frida Eliasson Wilck som jobbar på ortopedavdelningen.

– Det här är en delseger. Sparkraven ligger ändå kvar och jag är orolig för vilken avdelning som kommer drabbas istället, säger Frida Eliasson Wilck till Proletären och fortsätter:

– Vi på golvet har ju gått samman och protesterat. Men vi har samtidigt blivit lite cyniska. Den här gången hade vi med oss läkarna. Annars är jag inte lika säker på att ledningen hade brytt sig i lika stor utsträckning.

Den nu uppskjutna nedskärningen var tänkt att omfatta åtta platser på ortopeden. Något som både personal och fackförbund menade skulle leda till inställda operationer och en allmän försämring för sjukvården.

– Jag förstår inte hur ledningen tänker. Ortopeden har redan överbeläggningar och om nedskärningen hade drivits igenom hade det bara blivit värre. Vi tar till exempel emot utlokaliserade patienter från andra avdelningar på lasarettet, säger Frida Eliasson Wilck.

Bakgrunden till beslutet är att politikerna i nämnden Sjukhusen i väster, som även innefattar Kungälvs sjukhus samt Angereds närsjukhus och Högsbo sjukhus i Göteborg, har beslutat om ett sparkrav på över hundra miljoner kronor.

Beslutet om att skära ned på Alingsås lasaretts vårdplatser kan tyckas motsägelsefullt med tanke på Västra Götalandsregionens egen rapport med statistik på överbeläggningar. Den somatiska vården på Sjukhusen i väster hade en beläggningsgrad på 101,4 procent under 2024. I samma rapport konstateras att en medelbeläggning över 90 procent ”kraftigt ökar antalet vårdskador och allvarliga vårdskador”.

Som svar på överbeläggningar och utlokaliseringar menar tjänstemännen att regionen ska satsa på något som kallas ”Sjukhus i hemmet”. En nedskärning som väntas spara 90 miljoner för Alingsås lasarett.

privat
Frida Eliasson Wilck är sjuksköterska på Alingsås lasarett.

Frida Eliasson Wilck är skeptisk till reformen.

– Ska patienter med frakturer få hjälp i hemmet? Vi är ju ett sjukhus som ska klara av att ta emot patienter, konstaterar hon.

När Proletären granskar sparkraven på Alingsås lasarett syns ett mönster. Tjänstemännen tycks göra sitt yttersta för att skära ned på lasarettets huvudsakliga uppgift: att ta emot patienter.

När det kommer till förslaget ”sjukhusvård i hemmet” så menar tjänstemännen att patienterna ska få ”besök av sjukhusteam i hemmet (upp till tre gånger per dygn)" med digitalt stöd mellan besöken och att patienten ska klara av sin behandling själv ”efter instruktioner med, eventuellt, digitalt stöd”.

Annat som nämns är att sjukhusen måste lägga fokus på att sänka de så kallade medelvårdtiderna på lasarettet. Kortfattat går detta ut på att få ut patienterna från sina vårdplatser så fort som möjligt för att sänka överbeläggningarna och därmed spara pengar.

Att överbeläggningar också går att lösa genom att öka antalet vårdplatser ignoreras däremot. Kanske för att det skulle betyda satsningar på välfärden istället för nedskärningar, menar Frida Eliasson Wilck.

– Varken personal och patienter tycker att sjukvården fungerar som den ska i dagsläget. Men många har samtidigt svårt att se kopplingen mellan att det faktiskt finns pengar, bara det att de läggs på helt andra saker just nu, avslutar Frida Eliasson Wilck.