Hoppa till huvudinnehåll

Allt närmare ny folkomröstning om brexit

Labour kommer att rösta för en folkomröstning om Theresa Mays brexitavtal.

Jeremy Corbyn har svängt i frågan om en ny folkomröstning om brexit.

Labours ledare Jeremy Corbyn annonserade i söndags att partiet kommer att rösta för att Theresa Mays brexitdeal går till en ny folkomröstning. Det går till så att Labour kommer att piska sina parlamentsledamöter att rösta igenom ett ändringsförslag till Mays deal, som innebär att avtalet går igenom parlamentet, men inte implementeras förrän det fått majoritet i en folkomröstning. Ändringsförslaget kommer förmodligen att behandlas i parlamentet imorgon tisdag.

När Corbyn utfrågades i en längre intervju i Sky News på söndagen kunde han inte ge besked om vilka alternativen att välja mellan i folkomröstningen kommer att vara, och inte heller om hur han själv kommer att rösta. På den direkta frågan om han vill att Storbritannien lämnar EU svarar Corbyn att han vill att Storbritannien ska ha ett ”seriöst” förhållande med unionen. Labours egen plan för brexit innefattar bland annat en permanent tullunion och fortsatt medlemskap i EU:s inre marknad. 

Oavsett hur det går pekar allt på att brexit skjuts upp. Förra veckan röstade det brittiska underhuset för att regeringen ska ansöka om en förlängning av slutdatumet för att landet lämnar. Parlamentet röstade också för att en så kallad no deal-brexit, utan ett avtal mellan Storbritannien och EU, är utesluten.

Enligt artikel 50 skulle Storbritannien lämna senast den 29 mars, men det är troligt att EU går med att förlänga den tiden åtminstone fram till den sista juni i år.

Jeremy Corbyn har också öppnat för en ny misstroendeomröstning mot den impopulära Theresa May för att få till ett nyval i Storbritannien, men han spelar ett högt spel med sin tvetydighet i brexitfrågan.

Risken för Corbyn och Labour är att labourväljare i valkretsar som är tydligt för brexit kommer att vända Corbyn ryggen, oavsett hur mycket han försöker framställa det som att Labour respekterar resultatet från folkomröstningen 2016 – trots att partiet alltså driver på för en ny folkomröstning, som med största sannolikhet kommer att ha ett tydligt ”stanna i EU”-alternativ att rösta på.

Den allmänna tröttheten över att brexitcirkusen aldrig verkar ta slut kan bädda för ett stanna-resultat i en ny folkomröstning. Hur Labour i så fall ska hantera besvikelsen från sina arbetarklassväljare som röstade för att lämna är svårt att se. Säkert är att Corbyns svek öppnar för högerextrema krafter att växa på Labours bekostnad.