Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Krönika: Avgå? Svenonius borde sitta i fängelse!

Fler politiker borde dömas för den politik som faktiskt leder till människors död. Därför borde Iréne Svenonius inte bara avgå, utan också arresteras.


På första maj gick medlemmar i Antifascistisk Aktion hem till stockholmsmoderaten Iréne Svenonius och klottrade ”Avgå” på en vägg vid hennes bostad.

Jag är ingen anhängare av den typ av vandalism som Afa sysslar med, som oftast får motsatt effekt mot vad syftet är. Ändå är jag trött på hur ”försvarare av demokratin” nu förväntas sluta upp på denna avskyvärda moderatpolitikers sida.

Avskyvärd, inte för att hon är moderat eller har högeråsikter. Att människor har olika åsikter måste man givetvis respektera. Det jag avskyr är det hon gjort med vården och välfärden i Stockholm.

Svenonius är ytterst ansvarig för massiva nedskärningar och privatiseringar i vården i Stockholm, och inte minst för att ha slösat miljarder av skattebetalarnas pengar på skandalbygget Nya Karolinska.

Mitt under brinnande coronakris sålde Svenonius Bromma sjukhus till partivännen Filippa Reinfeldts bolag. En så uppenbar jävsituation att Svenonius klädsamt avstod från att rösta – men det gör henne som finansregionråd inte mindre ansvarig.

Inte nog med att Svenonius är ansvarig för nedmonteringen av välfärden och för korrupta affärer. Hennes välfärdsfientliga högerpolitik under coronakrisen kan mycket väl ha orsakat människors död. För självklart innebär krisen i vården att människor dör i onödan, när personal, utrustning eller resurser som borde funnits inte finns.

Politiska beslut får konsekvenser. Nedskärningar och privatiseringar har varit förödande för den svenska sjukvården. Det har vårdpersonal, men också andra experter, varnat för i årtionden. Ändå har politiker som Svenonius tillåtits fortsätta med sin politik.

Deras beslut är heller inget som gjorts under tvång, eller mot bättre vetande. Det är inga oundvikliga misstag på grund av svåra omständigheter.

Sverige är ett rikt land och det finns alla möjligheter i världen för politikerna att fixa fram de resurser som behövs. Vad ska vi annars med politiker till om de inte kan ta de beslut som behövs för att säkra grundläggande vård i Sverige?

Och om det behövs göras besparingar så finns det andra utgiftsposter i regionbudgeten att börja med. Som hennes egen och kollegornas jättelöner till exempel.

Nej, Iréne Svenonius borde inte bara avgå, som Afa klottrade på hennes bostad. Hon borde arresteras, åtalas och dömas för det hon gjort med vården, och för konsekvenserna av hennes politik.

Alltför få politiker lagförs för den politik som faktiskt borde anses vara brottslig. Låt oss hoppas att coronakrisen leder till att politiker äntligen ställs till svars för sina handlingar.