Hoppa till huvudinnehåll
Av
Pensionerad förskollärare

Ledarkrönika: Bygg mer och bygg rätt

Bristen på bostäder är ett enormt problem som inte marknaden kan lösa.


När boverket i sina planeringar bedömer att det behövs 60.000 nya bostäder varje år fram till och med 2029, så är det ingen överdrift. Det är snarare taget i underkant och siffran säger heller inget om risken att det byggs fel.

Det är mycket med bostäder som blivit fel. Under lång tid och inte av misstag.

Det grundläggande felet har att göra med att en social och ansvarsfull bostadspolitik inte kan dela lägenhet med marknadskrafter. Bostaden måste befrias från marknaden.

När marknaden, kapitalismen, styr över bostadsbyggande och hyressättning då följer bostadsbyggandet pengarna och det som byggs är det som går att tjäna mest pengar på. När lån för att bygga bostadsrätter är det fördelaktigaste och när det går att göra stora vinster på försäljningar, så är det vad som byggs, och inte billiga och bra hyresrätter som är det som behovet skriker efter.

I Hammarkullen i Angered, Göteborg, byggs det bostadsrätter fast de är svårsålda. Samtidigt som det finns ett stort behov av bostäder där. När ombildningar på en av gatorna med hyreslägenheter stoppades, får hyresgästerna höra att segern bara är högst tillfällig. Kommunens planer är att det ska byggas blandat. De planerna stoppas inte, det är protesterna mot det som stoppas.

Men planer att bygga höga hyreshus i de rik-segregerade förorterna i samma stad, för ett blandat boende, finns inte. Skulle de finnas skulle säkert protester komma. Men skulle de då bli lika överkörda som protesterna mot ombildningar i de fattig-segregerade förorterna?

Det är en myt att ett blandat boende i sig råder bot på segregation och utanförskap. Segregationen kommer när områden berövas en bra skola, förskola och fritidsverksamhet för alla sina barn och unga. Den kommer när arbetslöshet och osäkra anställningar river sönder människors trygghet. Den kommer när skillnader i hälsa och livslängd hänger samman med vilken klass du tillhör.

Det råder bostadsbrist i flertalet av landets kommuner. Den bristen gör att även bostadspriserna skjutit i höjden och många tvingas belåna sig stort. Den situationen är det bankerna som går vinnande ur.

Det behövs ett nytt statligt byggprogram för att råda bot på bostadsbristen. Det ska styras av människors behov av en bra och billig bostad och inte av marknadens drift att tjäna pengar, även smutsiga sådana.

Människor engagerar sig mot orättvisorna och bristen på en social bostadspolitik där staten tar ansvar för att den mänskliga rättigheten att ha en bostad uppfylls. Människor engagerar sig i nätverk, i lokala hyresgästföreningar, grannar emellan. Det är de rörelserna som behövs för att stoppa utförsäljningar, säga nej till marknadshyror och för att driva politiken framför sig till beslut som gynnar hyresgästerna.

Den nationella protestdagen den 9 april som nätverken arrangerar är ett bra initiativ. Kommunistiska Partiet deltar självklart. Protesterna blir starkare av att du också är med.