Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Krönika: En allvarlig upptrappning – nu kommer de billiga vallöftena

Mordet på en polis i Biskopsgården, Göteborg är allvarligt. Det är dags för politikerna att genomföra verkliga och storskaliga satsningar för att få stopp på utvecklingen.


Igår kväll sköts en polisman i 35-årsåldern till döds i Biskopsgården, Göteborg. Tankarna går direkt till mannens anhöriga, men även kollegor. Ingen ska behöva dö på jobbet. Varken poliser eller byggnadsarbetare.

Polismord är ovanligt i Sverige. Inte sedan 2007 har en polis mördats i tjänsten och totalt har 32 poliser mördats i tjänsten sedan 1900, de flesta under seklets första årtionden.

Om det är gängkriminella personer som ligger bakom mordet är det därför en allvarlig upptrappning av gängvåldet.

Polismannen som blev skjuten patrullerade området på moped och hade stannat för att prata med några personer. Man kan ha olika åsikter om polisens metoder i bekämpandet av kriminalitet. Men oavsett är det just här polisen behövs. På gatan, pratandes med människor i området.

Inte på kontor, med allt fler ”administrativa” uppgifter. Inte sittandes tungt beväpnad i skottsäkra piketbussar, i väntan på nästa insats.

Mordet får inte leda till att polisen nu låser in sig på kontoren eller i piketbussarna. Stanna kvar på gatan! Visa er i utsatta områden som Biskopsgården och prata med folk!

Lita på att politiker nu kommer tävla i vallöften om fler poliser och hårdare tag. Självklart måste polisen få de resurser som behövs för att kriminella ska gripas. Men om kriminaliteten ska stoppas i grunden måste något också göras åt den sociala situationen i utsatta områden, där ungdomar växer upp i arbetslöshet, utanförskap och segregation. Berövade på all framtidstro.

Så kom igen nu, politiker. Visa lite handlingskraft och lite ryggrad för en gångs skull!

Skippa de billiga vallöftena. Vad ska vi ha er till om ni inte kan genomföra verkligt storskaliga satsningar? Det behövs lite gammal hederlig social ingenjörskonst.

August Eliasson
Chefredaktör