Hoppa till huvudinnehåll
Av
Pensionerad arbetsterapeut

Ledarkrönika: En självgod entreprenör som behandlar byggnadsarbetare som varor

Byggherren Ola Sernekes självbild är värd att syna i sömmarna.


Ola Serneke är en person som fått utmärkelser som Årets grundare, Årets affärsnätverkare och Årets VD. Alla med svulstiga motiveringar om hans samhällsengagemang och för att han visar vägen in i framtiden genom att bygga tätt och högt.

Men för Angereds företagarförening fastnade nog lovorden i halsen. Samma vecka som de delade ut ett pris för Sernekes insatser för miljön, åtalades två av hans bolag för omfattande miljöförstöring – i just Angered.

Det Serneke hyllas för är att han är just en så fräck företagare som de själva vill vara, och för att han lyckas dupera myndigheter och politiker att flytta gränserna för vad som är tillåtet, till nytta enbart för byggherrarna.

För ärligt talat, för vem är det bra att det byggs tätt och högt? Där solljuset varken når in i trånga lägenheter eller ned till minimala gårdar mellan husen. Hans byggen är ljusår från de ljusa, rymliga lägenheter med låg hyra som byggdes på 1970-talet, med lekplatser och grönytor på bilfria innergårdar.

Ola Serneke sprider bilden av sig själv som den gode, samhällsengagerade kapitalisten som vill bidra till att världen blir en plats där vi möter varandra med respekt, glädje och med tro på framtiden. Till skillnad från kvartalskapitalister som skapar ett känslokallt, cyniskt och oetiskt företagande.

Byggnadsarbetare ses uppenbart inte som skickliga, lojala medarbetare. De ses enbart som ett nödvändigt bihang till spikpistolen, sticksågen och tumstocken.

Men när han säger att företagsledare måste gå i bräschen och ta strid mot främlingsfientlighet och högerpopulism, och att hans skickliga, lojala medarbetare ska få del av företagets framgångar, kanske det är värt att syna honom i sömmarna.

Byggnadsarbetare ses uppenbart inte som skickliga, lojala medarbetare. De ses enbart som ett nödvändigt bihang till spikpistolen, sticksågen och tumstocken. En vara han har rätt att köpa till lägsta möjliga pris, och som ska ”göra rätt för sig, jobba hårt och inte smita undan”. Precis som han själv fick lära sig som 13-åring, då han jobbade hårt, på en arbetsplats ”som var farlig på riktigt”, nöjd med att få en skitlön för slitet.

Ola Serneke anser sig orättvist utpekad som en lönedumpare när han avskedar de som vägrar gå med på sänkta löner, och ersätter dem med arbetare som han importerar som vilken vara som helst.

Om det bidrar till främlingsfientlighet och rasism är det inte hans ansvar. Han utnyttjar ju bara rätten att kräva att byggnadsarbetare ska anpassa sina löner efter den konkurrens som finns i EU.

Kanske borde de arbeta gratis? Han själv lägger ju ”ner hur mycket pengar och tid som helst på att bygga hyresrätter, ålderdomshem, studentlägenheter och andra saker som han inte tjänar pengar på – för att han har ett samhällsansvar!”