Ledarkrönika: Ett nytt startskott i kampen mot marknadshyror
Den 12 september anordnas landsomfattande protester mot marknadshyror. Det är dags att vi omsätter motståndet i en aktiv proteströrelse.
Fredag kväll den 24 april. Tillfället är knappast en slump. 547 patienter ligger på intensiven i Sverige med corona, den högsta noterade siffran hittills. DN Debatt publicerar nyheten. Regeringen tillsätter en utredning om fri hyressättning i nybyggnation, eller som de flesta känner det marknadshyror.
Utredningen är lika impopulär som väntad. Den är en del av den januariöverenskommelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort med Liberalerna och Centerpartiet.
Hyresgäster har sedan 90-talskrisen fått stå tillbaka år efter år, reform efter reform går till de som äger och har. Rotavdrag, ränteavdrag, allbolagen och mer därtill har kostat oss hyresgäster.
Hyrorna har ökat mer än dubbelt så snabbt som den allmänna prisutvecklingen (KPI) sedan 1991. Den samtida kostnadsutvecklingen för de med ägt boende ligger något under KPI. Idag är det utan tvekan dyrare att hyra än att äga för den som kan.
Marknadshyror i nybyggnation kan bli den reform som sluter cirkeln för den sociala bostadspolitik vi haft under ett antal decennier i Sverige. Kronan på verket för en trägen klasspolitik från fastighetskapitalet. Utifrån bruksvärdesprinciperna som används vid hyresförhandling i Sverige idag skulle marknadshyror gradvis sprida sig från nybyggnation till övrigt bestånd.
25-50 procent högre hyra uppskattas tre miljoner svenska hyresgäster få om marknadshyror blir verklighet. Flera tusenlappar till för den grupp som redan betalar mest. Inte undra på att sju av tio svenskar är motståndare till marknadshyror. Trots det är sex av sju riksdagspartier för marknadshyror.
Att den socialdemokratiska regeringen i jöken valt att attackera sina båda viktigaste folkrörelser LO och Hyresgästföreningens intressen har gett dem en svår balansakt. Motståndet mot marknadshyror bekänns trovärdigt av de S-märkta företrädarna i förbundsledningen. Samtidigt kan inte partitoppen riskera grus i regeringsmakten med en för stor och framgångsrik proteströrelse.
Det var dock precis vad som höll på att hända, vilket GT:s ledarsida summerade: ”Den bostadspolitiska stridens epicentrum återfinns på Västkusten. Den kan komma att påverka regeringsmakten.”
En sedan länge utlyst demonstration planerades av Hyresgästföreningen i Västra Sverige när förbundsledningen satte hela dess styrelse i karantän. Demonstrationen den 18 april kom dock inte att stoppas av en regionstyrelse utan beslutsmandat, utestängd med väktare från sitt kontor. Andra krafter fyllde på för att genomföra demonstrationen. Sen kom corona.
Den 12 september blir ett nytt startskott med landsomfattande protester mot marknadshyror. Aktivister från många partier, hyresgästföreningar och andra rörelser har kallat till coronaanpassade manifestationer över landet. I Göteborg samlar 18 aprilkommittén till nio samlingar och bjuder in organisationer och enskilda.
Vi vet att motståndet mot marknadshyror är stort. Men bara om motståndet omsätts i en stor och aktiv proteströrelse kommer vi kunna stoppa regeringsförslaget. Vi har allt att vinna.