Hoppa till huvudinnehåll

Fotboll och arbetarsolidaritet i Helsingborg

Under årets upplaga av Nordiska Hamnmästerskapen i fotboll passade deltagarna på att visa solidaritet med sina strejkande kamrater i England.

Svenska Hamnarbetarförbundet

Nordiska hamnmästerskapen i fotboll spelades i helgen. Åtta lag från fem städer i Sverige och Danmark gjorde upp om titeln på Vallåkras naturgräsplaner 20 minuter söder om Helsingborg.

– Kanonväder och alla var nöjda, säger Veronica Persson från Hamnarbetarförbundets avdelning 6 i Helsingborg som anordnade årets turnering.

Helsingborg tog på sig att anordna 2020 års mästerskap redan 2019 i Århus, men på grund av pandemin lades mästerskapet på is.

– Det märks att det var längesedan och det var väldigt roligt att få träffas igen, det känns viktigt för solidariteten med sådana här tillställningar. 

Århus besegrade Västhamnen i Helsingborg i finalen och knep första platsen. Halmstad och Göteborg delade på tredjepriset.

Deltagarna tog tillfället i akt till en passning till hamnarbetarna i Felixstowe och Liverpool i England och deras fackförbund Unite som ligger i lönekonflikt. 2000 arbetare i Felixstowe, Storbritanniens största containerhamn, satte bollen i rullning med en strejk under åtta dagar i slutet av augusti. Hamnarbetarna i Liverpool har varslat om arbetsnedläggning mellan den 19 september och tredje oktober, som förhoppningsvis får förhandlingarna att gå i mål. 

– Våra medlemmar vill i den här krisen, som de högre levnadsomkostnaderna innebär, ha en lön i takt med inflationen, säger Unites representant i förhandlingarna i Liverpool, med det i sammanhanget passande namnet Steven Gerrard, till BBC. 

Samma dag hade Hamnarbetarförbundets kvinnonätverk möte i Helsingborg. Helgen avlutades med gemensam fest på The Tivoli.

Nästa års Hamnmästerskap arrangeras i Polen.