Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Gaddafis son kandidat i Libyens presidentval?

Sju år efter att Natos anfallskrig störtade Libyen i kaos pågår ett intensivt spel bakom kulisserna om vägen framåt. Här agerar både Ryssland och anhängare till den mördade ledaren Muammar Gaddafi.


I konkurrens med västländerna och deras allierade i arabvärlden träder Ryssland fram som en tydlig maktspelare i Libyen. En person som står Ryssland nära är överste Khalifa Haftar, ledare för Nationella libyska armén och den så kallade Tobrukregeringen i östra Libyen.

Men också övriga politiska fraktioner i Libyen rapporteras öka kontakterna med Ryssland. Representanter för den FN- och väststödda regeringen i huvudstaden Tripoli i västra Libyen, liksom stamledare i de södra delarna av landet, har rest till Moskva för överläggningar. De sistnämnda ses som anhängare till den libyska ledaren Muammar Gaddafi som mördades av Natoallierade styrkor i oktober 2011.

En av dem som kan komma att spela en roll i framtiden är den 45-årige Saif al-Islam. Han är den av Muammar Gaddafis barn som hade den mest framträdande maktpositionen innan regimskiftet för snart sju år sedan.

Saif al-Islam greps i november 2011 av en väpnad milis baserad i staden Zintan i nordvästra Libyen. I juli 2015 var Saif al-Islam en av nio libyer som dömdes till döden av en domstol i Tripoli under den väststödda regeringens kontroll. 

Det var redan då tydligt att det fanns en konflikt mellan de styrande i Zintan och Tripoli. De förstnämnda lät inte Saif al-Islam delta i rättegången på plats i huvudstaden. Han förhördes istället via videolänk från Zintan.

Brittiska BBC beskrev rättegången 2015 som en parodi på rättvisa. Men i västvärlden var det tyst. BBC:s kommentator Rana Jawad lyfte då frågan om det fanns ett samband mellan västvärldens acceptans av rättsprocessen och att Saif al-Islam och övriga dödsdömda visste för mycket om kontakterna mellan Muammar Gaddafis regering och flera europeiska regeringar. 

Vore det rent av bekvämt för vissa om hemligheterna om Gaddafis nära band till Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy och andra ledare begravdes för alltid?

Istället för att avrättas släpptes Saif al-Islam fri från fängelset i Zintan i juni 2017. Var han befunnit sig sedan dess är inte känt, förutom att han sägs vara kvar i Libyen.

En av förklaringarna till det är att Saif al-Islam också är efterlyst för brott mot mänskligheten av Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag. Efterlysningen utfärdades i juni 2011 med det uppenbara syftet att ge legitimitet åt Natos anfall.

Med tanke på det kaos och det råa våld som präglar Libyen efter Natokriget är det många libyska invånare som längtar tillbaka till säkerheten och den materiella tryggheten under familjen Gaddafis ledning.

Som en del av ett internationellt försök att ena Libyen under ett styre och skapa någon form av ordning i kaoset planeras president- och parlamentsval till hösten. Ryssland tillhör de som driver på enandeprocessen och framhåller att det är viktigt att valen genomförs så snart som möjligt.

Det är i detta sammanhang som Saif al-Islams namn upprepade gånger dykt upp. I december förra året rapporterade medier i arabvärlden att libyska stammar diskuterade eller rent av redan var överens om att lyfta fram Saif al-Islam som kandidat i presidentvalet. Förra veckan kom nya medieuppgifter om att Saif al-Islam skulle ställa upp och att det runt om i landet finns ett folkligt stöd för honom.

Med tanke på det kaos och det råa våld som präglar Libyen efter Natokriget är det många libyska invånare som längtar tillbaka till säkerheten och den materiella tryggheten under familjen Gaddafis ledning.

En talesperson för regeringen i östra Libyen bekräftade samtidigt att Saif al-Islam har samma rätt som alla andra libyer att kandidera. 

Frågan är om Natoländerna kommer att acceptera att sonen till Libyens förra ledare, som Nato och deras libyska allierade avsatte och mördade, träder fram i kampen om makten i det oljerika landet.