Hoppa till huvudinnehåll

Hedgefondbolagen skulle sänka Gamestop – blev själva sänkta av datanördar

Tv-spelsbutiken Gamestops aktie sköt i höjden efter att medlemmarna på ett internetforum hetsat varandra till att köpa. Medlemmarna i forumet blev miljonärer medan stora hedgefondbolag gjorde miljardförluster.

Datanördarna körde över Citron Research.
Montage:Proletären

70 miljarder dollar. Så mycket verkar hedgefondbolagen gå back efter att användare på internetforumet Reddits avdelning ”Wallstreet bets” (WSB) gått samman och förstört bolagens försök att spekulera i tv-spelsaffären Gamestops aktier genom så kallad blankning.

Vad är blankning? Låt oss för enkelhetens skull säger att värdet på en aktie är 100 kronor. Blankaren lånar aktier i ett aktiebolag genom en så kallad ”blankningsposition” och säljer vidare dem för 100 kronor i förhoppning om att värdet ska sjunka.

När värdet sänkts köper blankaren tillbaka aktierna för 80 kronor och lämnar tillbaka de lånade aktierna. Differensen på 20 kronor blir blankarens vinst.

– Det är ett ganska svinigt sätt att tjäna pengar på eftersom det är ren spekulation. Dessutom påverkar de priset nedåt, i och med att det ingår i konceptet att de säljer aktierna, vilket drar ner värdet, säger Bertil Kilner, som undervisat i nationalekonomi på Göteborgs universitet, till Proletären.

Ofta ingår det att blankaren har insiderinformation eller nedvärderar bolagets aktier genom att sprida rykten.

Historien om Gamestop (GME) började i augusti 2020, när Ryan Cohen, ägare av den digitala djurmatsbutiken chewy.com, köpte in sig i Gamestop och värdet på aktien gick upp. Många användare på WSB, med två miljoner medlemmar, rekommenderade aktien som fortsatte öka i värde.

I januari 2021 publicerade aktiespekulanten Andrew Left och hans Citron Research, en finanstidning/hedgefondbolag, en kaxig tweet om att alla som köper Gamestop-aktier är korkade och att aktien kommer sjunka. I en nu raderad Youtubevideo förklarade han hur dålig aktien var, att Gamestop var passé och rekommenderade blankning.

Tweeten och videon upprörde användarna på WSB, och Andrew Lefts sociala medier-konton blev hackade till höger och vänster. Han blev registrerad på Tinder, blev hotad och åkte på den klassiska internettrollningen: massbeställning av pizza till hans hemadress.

Men framförallt exploderade antalet inlägg på WSB med texten ”BUY!!! GME!!”, plus en raket-emoji, mån-emoji och diamant-emoji, på forumet. Handeln på börsen gick upp till 194 miljoner transaktioner, mer än tolv gånger genomsnittet, och GME gick i taket.

På ena sidan har vi internet-troll, youtubers och ”meme-skapare”, och på andra sidan det traditionella Wall Street som representeras av hedgefondbolagen som blankat, i detta fall framförallt Citron och Melvin Capital.

För att minimera förlusten köpte blankarna tillbaka aktierna. Det ledde i sin tur till att aktien steg ännu mer i värde. De som blankat men ännu inte köpt tillbaka förlorade ännu mer pengar, vilket ledde till att de också köpte, vilket i sin tur gjorde att aktien steg ännu mer – ett fenomen som kallas ”short-squeeze”. Från den 25 till den 28 januari gick Gamestop-aktien upp från 40 dollar till 466,57 dollar.

Hedgefondbolagen gick med mångmiljardförlust på short-squeezen, medan WSB-användarna livestreamade sina miljonvinster på Youtube, och firade med att dippa chicken nuggets i champagne.

– Jag tycker det är ganska otäckt att småsparare kan påverka marknaden på det här sättet. Det här ifrågasätter ju hur hela börsmarknaden fungerar, säger Mohammed Salih på Aktiespararna – som inte verkar kommit på tanken att ifrågasätta börsmarknaden tidigare – till SVT.

En total förlust för hedgefondbolagen på 70 miljarder dollar, och storspelarna på börsen tyckte inte det var roligt längre. Marknadens osynliga hand blev synlig och börsmäklarna, genom vilka aktiespekulanterna köper och säljer aktier, stoppade transaktionerna.

– Det verkar som att mäklarna stängde aktien för att förhindra ännu större förluster för hedgefondbolagen, säger Bertil Kilner.

De enskilda hedgefondbolagen fick sig en välförtjänt örfil, och det går väl att säga att ett visst mått av resursutjämning bland aktiespararna uppnåddes med WSB-användarnas koordinerade börsattack.

– Om detta är en trend som fortsätter är det risk att det undergräver förtroendet för börsen och aktiehandeln, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg & Partners, till Expressen om WSB-användarnas aktion. 

Och det får man väl hoppas att det gör, och inte bara blir ett exempel på hur det går att göra sig en hacka som småsparare.

Den 29 januari gick Andrew Left ut på twitter och meddelade att Citron Research kommer sluta med så kallade ”short reports”, eller blankningstips på svenska, och börja satsa på ”socialt medvetna och långsiktiga” investeringar istället…