Hoppa till huvudinnehåll

ICC ska utreda israeliska krigsbrott – USA går emot

Israeliska krigsbrott ska utredas av internationella brottmålsdomstolen ICC. ”Antisemitism”, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israel bombade stora delar av Gaza till aska i kriget 2014, och dödade fler än 500 palestinska barn på några veckor. Men att utreda ockupationsmaktens krigsbrott är ”orättvist”, enligt USA:s regering.
AKI Press

Internationella brottmålsdomstolen ICC ska utreda möjliga krigsbrott i Palestina. Det meddelade ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda igår onsdag. Utredningen ska titta på brott begångna sedan den 13 juli 2014 och framåt.

Den 13 juli 2014 var i inledningen av Gazakriget, då Israel både bombade det belägrade Gaza och invaderade på marken med stridsvagnar. Tre veckor senare hade den israeliska militären mördat fler än 500 palestinska barn och gjort mer än en kvarts miljon människor på den lilla Gazaremsan hemlösa.

Enligt den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem var 1.391 av de sammanlagt 2.202 palestinier som dödades i offensiven överhuvudtaget inte delaktiga i några stridigheter. Under samma veckor som offensiven pågick dödades sammanlagt sex civila israeler.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har fördömt ICC:s och chefsåklagare Bensoudas initiativ, medan det välkomnas av Hamas i Gaza och av Palestinska myndigheten, som kontrolleras av Fatah, på det ockuperade Västbanken.

Netanyahu kallar utredningen för ”outspädd antisemitism” och ”höjden av hyckleri”. Israel skyddas också av sina vänner i Washington, där USA:s utrikesdepartement uttalat sig mot utredningen.

– Vi kommer fortsätta att upprätthålla vårt starka åtagande gentemot Israel och dess säkerhet, inklusive genom att motsätta oss ageranden som söker orättvist peka ut Israel, sa utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

– ICC har ingen domsrätt i den här frågan. Israel är inte en del av ICC, har inte gett sitt medgivande till domstolens domsrätt, och vi är allvarligt bekymrade över ICC:s försök att sätta sig till doms över israelisk personal, fortsatte Ned Price som också använde palestiniernas utsatthet under ockupationsmakten Israel i sin argumentation:

Palestina ”kvalificerar sig inte som en självständig stat, och är därför inte kvalificerad att uppnå medlemskap som stat för att delta som stat eller delegera domsrätt till ICC”, sa Ned Price.

USA:s förra president Donald Trump införde sanktioner mot ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda och andra personer i ICC, efter domstolens beslut att utreda amerikanska krigsbrott i Afghanistan. Den nya presidenten Joe Biden har uppmanats av bland andra Human Rights Watch att häva sanktionerna, men har hittills inte gjort det.

Det återstår också att se vad som verkligen händer med ICC:s utredning. Fatou Bensouda ersätts den 16 juni i år av den brittiske åklagaren Karim Khan som ICC:s chefsåklagare.