Hoppa till huvudinnehåll
Av

Idrott och politik hör plötsligt ihop

Göteborgs Friidrottsförbund och Gothia Cup vill sätta dit amatörlöpare och fotbollsspelande barn. Är det att rikta udden rätt? undrar Henrik Källén, ordförande i Proletären FF, som anordnar Fredsloppet.


I Göteborgsposten den 2 mars gick ordföranden i Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF), Jahja Zeqiraj, ut med nyheten att man planerade ett ”fredslopp” till stöd för Ukraina, och att ryska löpare inte kommer vara välkomna i årets göteborgsvarv. Tidigare har Gothia Cup tagit ett liknande ställningstagande i förhållande till ungdomslag från Ryssland.

Det är rimligt att idrotten förhåller sig till det nu pågående krigsvansinnet, Rysslands invasion är folkrättsvidrig och bör fördömas. Rent principiellt är det välkommet att man plötsligt inser idrottens roll i samhället och världen. Men med tanke på att Gothia Cup till exempel valt att fortsätta sitt ifrågasatta sponsoravtal med Puma, som också sponsrar Israels fotbollsförbund och därmed illegal aktivitet på ockuperade palestinska områden, tvivlar man en aning på att de kommer ta sitt ansvar framöver.

Så, vilka vill då GFIF utesluta från Göteborgsvarvet? En snabb sökning i startlistorna från 2018 och 2019 års pre-coronavarv visar att det då var 17 respektive 30 glada amatörer vars bästa tid var på 1.30, en halvtimme efter eliten. Deras bostadsorter, bland annat Osby, Bromma, Finspång, Kungälv och Göteborg, vittnar om att det främst är svensk-ryssar med stadigvarande uppehälle i Sverige.

Så när den tyska industrin fortsatt kräver rysk gas och att den undantas från sanktioner ska alltså GFIF och Gothia Cup sätta dit amatörlöpare och fotbollsspelande barn. Är det att rikta udden rätt? Även om det må vara i linje med en före detta försvarsminister som häromveckan ville utvisa alla ryssar från Sverige.

Fredsloppet (det riktiga) har som kanske är känt drivit krav om idrottslig bojkott av Sydafrika och Israel, men aldrig siktat in sig på gemene man eller barnidrott. Tvärtom har vi välkomnat de inhemska krafter som velat ta ställning. Under flera år sprang till exempel den vite sydafrikanen Arnold Selby fredslopp runtom i Sverige, som upptakt till Fredsloppet i Slottsskogen, för att visa sin solidaritet med kampen mot apartheid. Skulle vi ha bojkottat honom?

Så blir det något ”fredslopp” för GFIF? Nja, en vecka efter att Jahja Zeqiraj egenhändigt basunerat ut planerna i GP ställde han inte upp för omval på årsmötet. Men jo, för i september genomförs det riktiga Fredsloppet för 38:e gången, numera spritt både i tid och rum över Sverige. Inte ens pandemirestriktioner har satt stopp, organisationen ställde snabbt om till mindre och fler arrangemang istället för att ställa in, vilket i sig är ett styrkebesked.

I september hoppas jag vi ses i Slottsskogen eller runtom i Sverige på de andra fredsloppen. Att springa för fred, antiimperialism och fortsatt svensk alliansfrihet är viktigare än någonsin. Och till det riktiga Fredsloppet är både Jahja och ryssar som vill ta ställning välkomna.

Proletären
Fredsloppet 2021

PS. Samtidigt som jag började skriva den här krönikan blev undertecknad utsedd att ordna så att en blivande make blir anmäld till Göteborgsvarvet för sin svensexa. Efter att ha sluntit på tangenterna råkade visst Pettersson bli Petrovski och nationaliteten rysk. Om han får lov att komma till start får vi se… DS.