Hoppa till huvudinnehåll

Sett, läst, hört: Innerstadsidioti och vänsterpopulistiska riskkapitalister i Svenska nyheter

Satirprogrammet Svenska nyheters lågvattenmärke sattes redan i första avsnittet med ett inslag som osade av klassförakt och innerstadsidioti.

Jesper Rönndahl
Skärmdump/SVT

SVT:s satirprogram Svenska nyheter är tillbaka med en ny säsong. Programledaren Jesper Rönndahl blandar och ger.

Säsongens lågvattenmärke sattes redan i första avsnittet med ett inslag som osade av klassförakt och innerstadsidioti. Det handlade om hamnkonflikten.

Det börjar med att Rönndahl skojar om att hamnarbetaryrket hör hemma i en svunnen tid (minns Reinfeldts ”vi brukade ha människor i industrin…”) och att Hamnarbetarförbundet bara är en bökig samling bråkstakar. Han fortsätter med att göra narr av deras utseenden.

Rönndahl må ha sin pojkcharm, men det går fan inte att komma runt att han har lider av svårt von oben-syndrom. Det är inte första gången elitismen smyger sig fram.

Visst, det är inte han som skriver alla skämt i programmet, men man har sett spår av det i hans standup också. Det är dessutom jävligt symptomatiskt för folk ur den hippa mediekasten, som gärna framställer sig som väldigt medvetna och toleranta typer, men tycker att truckförare och vårdbiträden är losers.

Ett roligare inslag var det med den skandalomsusade sosseföretagaren Jan Emanuel Johansson, som förklarar varför Sverige är världens bästa land… för miljonärer som han. Det är lite intressant att Sveriges just nu kaxigaste vänsterpopulist är en skrupelfri välfärdkapitalist.

Detta russin kan plockas ur kakan på SVT Humors Facebooksida. Hela avsnittet finns på SVT Play.

Blandar och ger, som sagt. Jag fortsätter att vara kluven till Svenska nyheter.

Höjdpunkten nåddes nog i våras när programmet riktade en känga mot friskolesystemet. De lanserade ett webbverktyg, ”Skolko”, för att skicka massansökningar till friskolor runtom i landet, vilket ledde till överbelastning av många friskolors ansökningssystem.

Detta gjorde bland annat Ulla Hamilton, tidigare moderat skolborgarråd i Stockholm, numera ordförande för Friskolornas riksförbund, fly förbannad. 

Sparka gärna vidare åt detta håll, istället för nedåt.