Hoppa till huvudinnehåll

Kopplingar mellan nazistparti och polisen avslöjade i Grekland

En rättegång mot 69 medlemmar i det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning, misstänkta för delaktighet i mord och våldsamma attacker på vänsteraktivister, har avslöjat kopplingar mellan nazistorganisationen och den grekiska polisen.

Medlemmar i nazistpartiet Gyllene Gryning i en demonstration 2015.
DTRocks/CC BY

GREKLAND Rättegången mot 69 grekiska nazister, medlemmar i Gyllene Gryning, har avslöjat att nazistpartiet har goda förbindelser med polisen. Poliser har vid flera tillfällen deltagit vid attacker mot vänsteraktivister och invandrare, och även försett nazister med information, rapporterar Al Jazeera.

De 69 nazisterna är anklagade för att driva en kriminell organisation och bland bevisen finns avlyssning av nazisters telefoner och sms-konversationer. Flera av de avlyssnade talar öppet om sin delaktighet i mordet på rapparen och vänsteraktivisten Pavlos Fyssas 2013, och andra har i telefonsamtal skrutit om våldsamma attacker mot PAME-aktivister, en fackföreningsfront som står nära kommunistpartiet KKE.

Gyllene Gryning fick 7 procent av rösterna i valet 2015. Kopplingar mellan polisen och nazistpartiet har varit kända länge och tidigare har även kopplingar mellan arbetsgivarorganisationer och nazisterna, där nazister anlitats för att attackera fackligt aktiva, avslöjats.