Ledarkrönika: Krigsprofitörer vädrar morgonluft
När Vänsterpartiet vänder om vapenleveranser är modet att stå upp för fred, avspänning och nedrustning viktigare än någonsin.
Försvaret har seglat upp som den tredje viktigaste politiska frågan enligt marknadsundersökningsföretaget demoskop. Frågan petar ner invandringen till en fjärdeplats som den viktigaste valfrågan. När nyheterna fyllts med krigsscener från Ukraina och en demonisering av Ryssland av sällan skådat slag så är det inte så förvånande.
Stödet för att gå med i Nato har ökat kraftigt bland svenskarna. En annan undersökning från samma marknadsundersökningsföretag visar att 51 procent av svenskarna nu vill gå med i Nato.
Även om de är få, så finns de. De som försöker problematisera kriget, ifrågasätter svenska vapensändningar till Ukraina eller konsekvent hävdar att Sverige inte ska närma sig Nato. Och de får utstå hård kritik. I landet lagom ska alla springa åt samma håll.
Putins krig mot Ukraina ska och måste fördömas och Rysslands krigshandlingar måste upphöra. Men den totala likriktningen på kommentarer ifrån politiker, opinionsbildare och journalister måste också den ifrågasättas.
När Vänsterpartiet vänder på en femöring i frågan om vapenleveranser och sådana som Reformisternas Daniel Suhonen öppnar upp för att Sverige ska gå med i Nato så är modet att stå upp för fred, avspänning och nedrustning viktigare än någonsin.
Svensk arbetarrörelse har en stolt historia att se tillbaka på.
När Oscar den II och svensk överhet ville gå i krig för att behålla Norge i union med Sverige, så mobiliserade fredsaktivisterna. Zeth Höglund, Socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande, arresterad och dömd till sex månaders fängelse för myteri efter att det antimilitaristiska manifestet ”Ned med vapen” spridits i 100.000 exemplar. Det blev inget krig mot Norge.
När samma svenska överhet ville att Sverige skulle bygga egna kärnvapen så bildades ”Aktionsgruppen mot svensk atombomb” och lyckades på kort tid samla in 100.000 namnunderskrifter som kunde lämnas över till dåvarande statsminister Tage Erlander. Det blev ingen svensk atombomb.
Överheten ser lika goda chanser till profit på krig idag som de gjorde förr. Så har till exempel vapentillverkaren Saabs aktie rusat sedan kriget började i Ukraina.
Krigsprofitörerna vädrar morgonluft de får god hjälp av etablerade ”proffstyckare” och politiker. Det kommer an på alla goda krafter att mobilisera mot krigshetsen och för freden.
Filip Astvald
Partisekreterare