Hoppa till huvudinnehåll

Kuppresidenten Añez häktad i Bolivia

Kuppmakerskan Jeanine Añez hittades av polisen i en låda i sitt hem där hon låg och gömde sig. Nu är hon fängslad i väntan på rättegång.

Under kuppregimen som Jeanine Añez ledde mördades 36 personer, över 800 skadades och tusentals oppositionella fängslades.

Jeanine Añez, senatorn som tog makten efter kuppen mot Evo Morales i Bolivia 2019, greps i sitt hem natten till lördag. Polisen fann henne i en låda i hennes bostad där hon låg och gömde sig.

Añez misstänks för uppvigling, terrorism och konspiration. Under måndagen presenterades fyra andra åtalspunkter som rör brott mot konstitutionen. Añez har bland annat lånat pengar av Internationella valutafonden utan godkännande från parlamentet. 

Två ministrar från kuppregeringen och en högt uppsatt militär är också häktade för inblandning i statskuppen. Det finns även arresteringsorder på före detta överbefälhavaren Williams Kaliman, som på en presskonferens ”bad” Evo Morales att avgå, och på den före detta polischefen.

Före detta ministrarna Arturo Murillo och Fernando Lopez, bägge två drivande i repressionen under kuppregimen, är efterlysta. De lämnande landet i höstas när det stod klart att socialistiska Mas vunnit valet och befinner sig för tillfället i USA.

Höstens val lämnade den bolivianska högern splittrad och samtliga gripna kan anses tillhöra Añez falang, för tillfället den svagaste delen av oppositionen. För två veckor sedan vann den högerextrema ledaren Fernando ”El Macho” Camacho guvenörsposten i Bolivias folkrikaste departement Santa Cruz med över 50 procent av rösterna.

Camacho var den mest drivande i kuppen och låg bakom polisens och militärens myteri mot Evo Morales. Det finns fortfarande ingen arresteringsorder mot Camacho, men han förekommer i utredningen. 

Camacho och högern i Santa Cruz samlade under måndagen till protester mot gripandet och begär att samtliga gripna friges inom 48 timmar. Samtidigt har fackföreningar och urinvånarorganisationer samlat till demonstrationer under tisdagen, till stöd för gripandena, och kräver rättvisa för kuppregimens massakrer. 

Häktningarna sker i samband med en utredning om statskupp som Mas initierade då de återtagit makten efter valet i oktober 2020. Under kuppregimen mördades 36 personer, över 800 skadades och tusentals oppositionella fängslades.