Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkan i Ludvika jämför kommunister med nazister

–  Att svartmåla oss kommunister spelar bara mörka krafter i händerna, säger Karl Gustav Nilsson om att kyrkoherden i Ludvika sätter likhetstecken mellan nazism och kommunism.

Svenska kyrkan i Ludvika planerade en intervjuserie med lokala politiker. Nu ställs intervjuerna in efter kritik.
Calle Eklund (8297)

Svenska kyrkan i Ludvika planerade en intervjuserie med lokala politiker inför valet. Även med en representant för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Efter kritik backar nu församlingen och ställer in hela intervjuserien där också Kommunisternas lokala profil, slaktaren Karl Gustav Nilsson, skulle intervjuas.

– Ludvika församling blir en megafon för de här otäcka rörelserna och det tvärs emot hela vår tanke, säger kyrkoherde Gunnar Persson till Sveriges Radio och pekar ut både kommunisterna och nazisterna.

En hållning han står fast vid när Proletären ringer upp.

– Idéerna är likartade.

På vilket sätt menar du att kommunismen är en otäck rörelse?

 – Idén har skördat offer och orsakat lidande. Det är en icke demokratisk tanke. Jag säger inte att Kommunisterna i Ludvika springer omkring och hotar folk. Men beteckningen kommunism skrämmer mig. 

Hur kommer det sig att kyrkan, som har en humanistisk människosyn, inte tar avstånd från kapitalismen?

– Det är klart att det finns problem i det kapitalistiska systemet. Men utan kapitalismens drivkrafter hade vi aldrig haft vårt välstånd. Sedan ska vi självklart försöka minska klyftorna i samhället. Vi i kyrkan jobbar ju mycket med människor som inte är med på första parkett.

– Men jag förstår inte hur samhället ska fungera om ingen kan göra vinst. Kapitalismen är ju också en framgångssaga.

En bit in i samtalet backar Gunnar Persson från påståendet att kommunismens och nazismens idéer är likartade.

– Men gemensamt är den förskräckande historien. Att inte respektera individens helighet, att kollektivet står över.

Men du är överens om att det är stor skillnad på de brott NMR begår och Kommunisternas politiska verksamhet i Ludvika?

– Ja, absolut, det är helt olika. Det går över huvud taget inte att jämföra. Det är talet om idén som skrämmer mig.

Du representerar en organisation som har begått en hel del brott genom historien. Hur ser du på det?

– Självklart är det så. Vi har korstågen, inkvisitionen, jakten på homosexuella. För mig är vår historia ett sätt att se på rovdjuret som också finns hos mig. Jag tror inte att jag är bättre än killarna i NMR. För jag är också människa. 

Så vilken är då skillnaden mellan att vara med i Svenska kyrkan och att vara kommunist?

– Jag ser inte att kommunisterna använder sig av det negativa i sin historia. 

Karl Gustav Nilsson, slaktaren som tog sig in på både Nordeas och Investors stämma för att tala klarspråk om kapitalismen, är förstanamn för Kommunisterna i kommunvalet i Ludvika. Han tycker att kyrkoherdens sammanblandning av nazism och kommunism är helt orimlig.

Ge oss en ärlig chans att utveckla vår syn på världen istället för att tillskriva oss tankar och handlingar som vi faktiskt inte står för.

– Kommunismen skiljer sig avsevärt från nazismen på alla områden. Ideologiskt, ekonomiskt och historiskt. Alldeles för många har glömt att det var kommunisterna som först skickades till läger i Nazityskland. Eftersom kommunisterna var de enda som organiserade ett motstånd. 

Karl Gustav Nilsson tycker också att det är anmärkningsvärt hur Gunnar Persson anklagar kommunismen för lidande samtidigt som han själv erkänner den kristna kyrkans blodiga historia.

– Vi kommunister ska alltid stå till svars för historiska felsteg, helst i andra länder, men kyrkan kan utan omsvep svära sig fria från alla övergrepp som begåtts i kyrkans namn.

Marcus Jönsson
Karl Gustav Nilsson

– Att kyrkoherden så principfast står upp för det privata vinstintresset känns också märkligt. Jesus på sin tid var ju den som drev ut månglarna ur templet. Jesus förkunnade också att det är lättare för en kamel att komma genom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.

Mest förbannad är ändå Karl Gustav Nilsson för att Gunnar Persson inte tydligt markerar skillnaden mellan Nordiska motståndsrörelsen och Kommunisterna i Ludvika.

– Han erkänner ju själv att det inte går att jämföra. Varför sa han inte det till Mittmedia och Sveriges Radio? Att svartmåla oss kommunister spelar bara mörka krafter i händerna.

– Jag förstår att inte alla delar våra åsikter. Men ge oss en ärlig chans att utveckla vår syn på världen istället för att tillskriva oss tankar och handlingar som vi faktiskt inte står för. Det borde vara varje demokrats och humanists ryggmärgsreflex. Inte att förtala och förlöjliga.