Hoppa till huvudinnehåll

Lokförarstrejken avslutas i natt – "har visat hur starka vi är"

Lokförarstrejken i Stockholm avslutas under natten mot torsdagen. En strejk som har varit en framgång.”Vi har visat vad vi kan göra”, säger lokföraren Daniel Karlsson.

Lokförarna Daniel Karlsson och Moa Friman utanför Centralstationen i Stockholm.
Janne Bengtsson

Trafikbolaget MTR stämmer 73 av de strejkande pendeltågsförarna inför Arbetsdomstolen (AD). Daniel Karlsson är en av dem som blivit stämda.

– Det känns fantastiskt på ett sätt; det visar att de förstått hur starka vi är. Det finns flera sätt som MTR kan förlora det här på och ett av dem är att alla de 73 förare som blivit stämda sitter i AD istället för ute i trafiken…

MTR, som har stöd av regionsmajoriteten med socialdemokraterna, miljöpartiet och centern, menar att det vanliga skadeståndsbeloppet på 3.000 kronor inte räcker; de kräver att skadestånd på 6.000 kronor från var och en av de 73 strejkande arbetare som stämts inför AD.

– Jag vet inte exakt hur AD fungerar, men jag vet att vi kör tåg med kanske 2.000 personer ombord, och då är tågvärden en trygghet. Jag har ju ingen aning om vad som händer i vagnarna bakom mig, säger Daniel Karlsson till Proletären. Nu har vi strukit under kraven på att ensambemanningen ska bort och visat hur starka vi är.

 

På onsdagen fanns, som vanligt under strejken, ett 100-tal strejkande tågförare utanför Centralstationen i Stockholm. Under natten mot torsdagen avslutas strejken som hållit på sedan 03.00 i måndags.

– Strejken har rullat på till och med över förväntan, och det stöd vi fått är enormt, säger lokföraren Moa Friman till Proletären. Sammanslutningen bland lokförarna har varit otrolig. Nu avslutar vi strejken och återgår i arbete i morgon.

Stödet från allmänheten märks tydligt i den insamling till strejkkassan som administrerats av Föreningen Arbetarsolidaritet. En halv miljon kronor samlades in bara under första strejkdagen. Och insamlingen är i skrivande stund uppe i över 1,5 miljoner.

Under tisdagen riktade det ansvariga och miljöpartistiska trafikborgarrådet Anton Fendert ett våldsamt angrepp mot arbetarna som han anklagade för utpressning och för att ”hålla resenärerna som gisslan”. Fendert har inte vågat visa sig bland de strejkande. Också Jens Sjöström, socialdemokraternas starke man som i valrörelsen var ute på så många arbetsplatser som möjligt för att lova att ensambemanningen skulle stoppas om S fick makten i valet, har duckat uppmärksamheten. Sjöström hänvisar alla samtal och intervjufrågor till – Anton Fendert.

Också MTR har konsekvent försökt förminska strejkens betydelse. Men verkligheten har visat hur effektiv den varit: 80 procent av pendeltågen har stått stilla. Och flera inslag i media visar att resenärerna i väldigt hög grad förstår lokförarnas krav och oro, och har ställt sig bakom de strejkande.

– Att majoriteten av lokförarna är emot ensambemanningen, det har ju blivit väldigt tydligt under de här dagarna, säger Moa Friman. Jag hoppas att MTR förstår nu vilka deras anställda är.

– Nu har vi organiserat oss. Vi kommer att fortsätta att kämpa, säger Moa Friman.

 
Strejken är avslutad, men tågförarna kommer fortfarande att behöva pengar till böter och lönebortfall. Därför uppmanar de till att stödja Förbundet Arbetarsolidaritets insamling till strejkkassan genom att swisha till 123 699 29 52 eller betala till Bankgiro 418-6482. Märk betalningen med ”tågvärd”. Läs mer här.