Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Ledarkrönika: Med kluven tunga

USA:s vicepresident Kamala Harris talar om att Israel måste göra mer för att skydda civila – samtidigt som hennes regering skickar bomberna som dödar Gazas barn.


Vit man talar med kluven tunga. I slutet av 1800-talet visste ursprungsbefolkningen i Amerika vad de vita kolonisatörernas ord var värda. Löften om att bosättare skulle hålla sig borta från indianernas reservat och låta deras naturresurser vara ifred bröts systematiskt. 

Invånarna fördrevs, bufflarna försvann och inkräktarna bredde ut sig med vapenvåld. Vann vilda västern, enligt segrarnas historieskrivning.

I veckan hörde vi falskpratet på nytt, men den här gången lät den vite mannen sin svarta vicepresident tala. Israel måste göra mer för att skydda oskyldiga civila i Gaza, sade Kamala Harris i lördags.

Israel måste göra mer för att skydda civila. Hur hjälper då USA sin skyddsling Israel – som dödar 1.500 kvinnor och barn i veckan i Gaza – att göra det? 

Dagen före Kamala Harris tal rapporterade Wall Street Journal om verkligheten bakom hennes ord: Sedan den 7 oktober har USA skickat 57.000 artillerigranater och 15.000 bomber till Israel, inklusive 100 stycken entonsbomber. Det är inte minst de sistnämnda som förvandlat stora delar av norra Gaza till ett obeboeligt månlandskap.

Bortom propagandan är det vad det handlar om för Israel. Att göra Palestina obeboeligt för palestinierna. Med bomber i Gaza, och med beväpnade bosättare på Västbanken. Där palestinierna tvingas fly från sina hem och ser bosättarna skövla olivodlingarna, likt de vita sköt slut på bufflarna i Nordamerika.

Det vet palestinierna. Det är därför en färsk undersökning visar att 75 procent av de tillfrågade i både Gaza och på Västbanken uttryckte stöd för motståndsrörelsernas attack på ockupationsmakten den 7 oktober. Noll procent såg positivt på USA:s roll i kriget.

I Vita huset upprepade Kamala Harris en av de mest uttjatade lögnerna runt Palestina, den om tvåstatslösningen. Vi vill se ett enat Gaza och Västbanken under Palestinska myndigheten, sade vicepresidenten. 

Palestinska myndigheten leds av den korrupte Mahmud Abbas, som föraktas av sitt eget folk för sin roll som Israels vakthund på Västbanken. Sådana finns det alltid, som är beredda att sälja ut sina egna för att få klättra upp ett pinnhål på förtryckarmaktens stege. I Palestina är Abbas en, och i USA kallas Kamala Harris för onkel Tom av svarta kritiker på vänsterkanten.

Harris, som påstod att USA inte är rasistiskt när demonstrationerna mot polisvåld rasade i USA – och som kan skickas ut att prata om lidandet i Gaza, samtidigt som hennes regering skickar tusenkilosbomber till Israel för att döda ännu fler palestinska kvinnor och barn.

Men Kamala Harris har ojämförligt mycket mer makt än Abbas, av historiska skäl. 

I december 1890 massakrerade USA:s armé omkring 300 lakotaindianer vid Wounded Knee Creek, många av dem försvarslösa i sina tält. Det blev början till slutet på ursprungsbefolkningens organiserade motstånd mot bosättarna.

Drygt 130 år senare är deras ättlingar bland de mest utsatta och fattigaste grupperna i landet – medan bosättarstaten USA är världens i särklass mäktigaste militära supermakt, som upprätthåller sin hegemoni genom hundratals militärbaser världen över. 

En av de baserna är staten Israel, likt USA byggd på folkfördrivning och etnisk rensning.

Skillnaden är bara att Israels extremhögerstyre är ännu brutalare – och att världen tittar på när sionisterna urskiljningslöst slaktar försvarslösa palestinier i Gaza. 

Och vi tänker inte låta Gaza bli palestiniernas Wounded Knee.