Hoppa till huvudinnehåll

Polisen jagar fler Allra-skurkar

Polisen jagar ytterligare två huvudmän i Allra-härvan. Nu kommer också advokaträkningarna. De får skattebetalarna stå för.

Polisen har efterlyst Allra-topparna Mattias Bengtsson och Ewran Mersin, som tros befinna sig i Dubai respektive Turkiet.
Allra

Efterlysta för att ha lurat småsparare på miljoner: Mattias Bengtsson, 43, och Ewran Mersin, 44.

Duon ingick i ledningen för bluffbolaget Allra, som lurat tusentals pensionssparare på pengar. Nu jagas de av polis.

Den 22 juli dömdes fyra bolagstoppar till långa fängelsestraff för bokföringsbrott, mutbrott och grovt häleri. Bolagets vd Alexander Ernstberger, 35, fick sex år, Olle Markusson, 45, och David Rothman, 41, fick båda fem år och Johan Bergsgård, 51, fyra år. Samtliga fick tio års näringsförbud och ska betala skadestånd till de pensionssparare som lurats på sina pengar: totalt 314 miljoner.

I domen konstaterar hovrätten att Bengtsson och Mersin haft ”centrala roller i de transaktioner” som gjorde det möjligt för de fyra dömda att lura så många på pensionspengarna.

Bengtsson och Mersin var häktade i sin utevaro och deras tillgångar, liksom den ledande kvartettens, var belagda med kvarstad. Men när tingsrätten 2020 frikände Allratopparna, hävdes kvarstaden och även Bengtsson och Mersin fick tillgång till sina pengar samtidigt som de tillhörigheter som staten tagit i pant lämnades tillbaka: två exklusiva bostadsrätter och Bengtssons lyxbil, en Maserati Gran Turismo – en begagnad Maserati GT med 3.500 mil på mätaren går lös på närmare 900.000 kronor.

Bengtsson och Mersin flydde. Bengtsson finns nu sannolikt i Dubai och Mersin, som också är turkisk medborgare, i Turkiet.

Tingsrätten fick stark kritik för den friande dom som gav de åtalade alla tillgångar åter. Det kommer knappast att vara möjligt för pensionsspararna att få tillbaka alla förluster – de pengarna har de nu dömda hunnit gömma.

Proletären berättade förra veckan att åklagaren Thomas Hertz såg pessimistiskt på uppgiften:

– När alla friades i tingsrätten fick männen tillbaka pengarna. De pengarna tror jag inte att svenska pensionsspararna kommer att få tillbaka, och det är en direkt följd av tingsrättens dom, sade Hertz. Hade jag varit pensionssparare, så hade jag varit besviken och känt mig lurad av svenska staten.

Och nu kommer också advokaträkningarna. Även om hovrätten valde att något tillrättavisa Allra-topparnas försvarsadvokater – till exempel för att Ernstbergers advokater lade in material som inte ens hade med fallet att göra – så har rätten i stort gått med på deras krav. Det handlar om stora pengar som tas ur skattebetalarnas plånböcker:

Ernstbergers advokater Johan Malmberg och Slobodan Jovicic får tillsammans 5.586.629 kronor. Johan Bergsgårds försvarare Simon Bergström och Tobias Enochson plockar in 4.160.537 kronor. Olle Markussons advokater Per E Samuelsson och Christina Bergenstein får dela på 5.096.544 kronor medan David Rothmans försvarare Thomas Olsson kan kassera in 2.650.470 skattekronor.

Dessutom har Pensionsmyndigheten använt sig den sakkunnige Henrik Käll till en kostnad av 6.600.000 kronor. Totalt kostade målet bara i arvoden till försvarare och sakkunniga drygt 24 miljoner kronor.