Hoppa till huvudinnehåll

Pris till Transportbibliotek

Transports avdelning 12 vinner pris för årets arbetsplatsbibliotek, som bland annat består av boklådor ute på olika arbetsplatser.

Transportavdelningens bibliotek består bland annat av boklådor ute på fyra arbetsplatser i Malmöområdet. Nu vinner de pris för bästa arbetsplatsbibliotek. Infälld: Patrik Persson, studieansvarig i avdelningen.
Patrik Persson / Transport

LITTERATUR ABF och LO-förbunden delar varje år ut pris för bästa arbetsplatsbibliotek. Vinnare i år är ingen arbetsplats i vanlig mening – utan Transportarbetareförbundets avdelning 12 i Malmö, som i flera års tid jobbat med att få ut böcker till sina medlemmar.

– Det känns helt fantastiskt, säger Patrik Persson, sophämtare och studieorganisatör i avdelningen, som jobbat en del med biblioteket.

Huvudansvarig är skyddsombudet Anders Palmqvist, som dock är på semester. Kulturredaktionen vet bättre än att störa – men Patrik Persson lovar att vidareförmedla gratulationerna.

Transport
Patrik Persson, sophämtare och studieorganisatör i avdelningen.

Prissumman på 10 000 kronor kommer att gå till att vidareutveckla verksamheten.

– Vi har behov av fler bokhyllor, för det börjar bli lite oreda, framförallt att köpa in några bestsellers, med inflationen kanske man känner att man inte vill lägga nära hundralappen för en pocket, så här får man man möjlighet att låna.

Biblioteket är ett slags kombobibliotek, som innehåller både vanlig skönlitteratur och barnlitteratur.

–Tanken är att om man inte tid att läsa ”själv”, så kanske man kan låna och läsa för sitt barn.

Patrik Persson menar att det är viktigt att främja läsandet på arbetsplatsen. Inte minst i praktiska yrken.

–  Jag tycker personligen att det behöver ökas i alla delar av samhället, för att hålla uppe kvaliteten på språket och hålla hjärnorna i trim, men det är just det att personer med lässvårigheter ofta väljer praktiska yrken.

Åsa Tobrant / ABF
Förra årets vinnare var biblioteket på Ellos e-handelslager i Borås. På bilden: Lagerarbetaren och bokombudet Cathrine Jansson.