Hoppa till huvudinnehåll

Räntehöjningarna hård smäll för arbetare med bolån

Räntehöjningen kommer att drabba alla låntagare, inte minst de arbetare som redan kämpar med att få vardagsekonomin att gå runt. Fabriksarbetaren Biljana Firulovic bor i bostadsrätt och bävar inför att behöva binda om räntan nästa år.

Biljana Firulovic trivs bra på det nya stället även om lönen är sämre. – Jag pendlar inte för pengarna. Jag gillar mina kollegor och mina arbetsuppgifter och tiderna är rätt bra. 
Thomas Anstrin

Nära sju av tio LO-medlemmar äger sitt boende. Omkring hälften bor i småhus. Många lånat sig upp över öronen för att ha råd.

Riksbankens senaste höjning av styrräntan kommer att drabba alla låntagare hårt. För en del kan det röra sig om tiotusentals kronor mer om året. Och det är bara en av många kostnader som ökar.

Biljana Firulovic, 43, jobbar i produktionen på Granuldisk, en diskmaskinsfabrik i Malmö, sedan några år tillbaka. Hon pendlar dit varje dag från Helsingborg, en sträcka på sammanlagt 16 mil fram och tillbaka.

– Bensinen går på en del… oftast runt 4.000 i månaden, berättar hon för Proletären på sin lunchrast.

Det var lättare innan, när hon jobbade på ett medicintekniskt företag i Helsingborg. Promenadavstånd och flera tusenlappar mer i lön. Men företaget flyttade produktionen utomlands och sparkade 400 anställda, däribland henne.

Biljana Firulovic är frånskild och har två barn i sena tonåren. De bor i en bostadsrätt. Just nu har hon bunden ränta, men hon bävar inför nästa år, då hon måste binda om den.

– Det blir nog en ganska hård smäll.

De flesta på jobbet bor i äganderätter av olika slag, villor, radhus eller bostadsrätt, men det snackas inte så mycket om bostadskostnaderna. Däremot om matpriserna. Inte minst bland alla som har barn hemma. 

– Allt har gått upp så mycket i pris. Bröd till exempel… det finns inte en limpa du kan köpa för under trettio spänn. Går du till Coop får du lägga fyrtio. Om det inte är mycket så vet jag inte vad som är mycket.

– Jag såg ett inslag på nyheterna häromdagen, en kvinna på stan som blev intervjuad om matpriserna. Hon stod där och höll i sin NK-påse och fattade ingenting: ”Va? Har matpriserna gått upp?”. Och jag tänkte herregud… en annan som jag, som har fem, kanske sex tusen kvar efter att alla utgifter är betalda… vi märker av det. Det var riktigt fräckt, faktiskt. De finns de som har för mycket och de som inte har något alls.

Biljana Firulovic och några av hennes arbetskamrater håller på att starta en fackklubb på jobbet. De är alla missnöjda med LO:s märke och hade velat se lönehöjningar på minst tio procent.

– Vi vet att vi inte kommer få igenom det på högre ort men alla vi i klubben ställer sig bakom det i alla fall.