Hoppa till huvudinnehåll

”Ryska arbetare måste sluta hoppas på mirakel”

Till helgen är det parlamentsval i Ryssland. Proletären har pratat med Alexander Batov från Ryska kommunistiska arbetarpartiet. En radikal vänsterröst som är lika kritisk till Putins regering som till västs älskling Navalnyj.

Valskylt som i fotoögonblicket skiftar från det stora kommunistpartiet RFKP:s budskap till Enade Rysslands. Alexander Batov från RKAP inklippt.
Vitaly Nevar/Privat

I helgen är det val till statsduman, underhuset i det ryska parlamentet. Duman domineras av regeringspartiet Enade Ryssland, som har 342 av de 450 platser som åter står på spel. 

Men spelet är riggat, säger Alexander Batov från Ryska kommunistiska arbetarpartiet (RKAP), en vänsterröst som är lika kritisk till Vladimir Putins regering som till västs älskling Aleksej Navalnyj.

– Valen är en cirkus, en teater. Vårt parti är inte längre tillåtet att ställa upp, och även när ett registrerat parti lyfter fram en kandidat som inte är lojal med regeringen kommer den i regel att stoppas, säger Alexander Batov till Proletären.

Alexander Batov tar Pavel Grudinin från det stora kommunistpartiet RFKP som exempel. Det mest kända namnet på våra breddgrader är naturligtvis ett annat. Medan det i Sverige är glest med rapportering om hur kommunistiska kandidater motarbetas, görs den högerextreme Aleksej Navalnyj till frihetshjälte i västmedia.

– Navalnyj har inget med frihet och demokrati att göra. Han pratar mycket om demokrati, men om vi leker med tanken att Navalnyj faktiskt kom till makten skulle vi få en fascistisk diktatur i Ryssland snarare än demokrati.

Alexander Batov och RKAP ser alla partier i duman som mer eller mindre införstådda marionetter till Vladimir Putins regering. RKAP är ett av flera mindre kommunistpartier i Ryssland, i skuggan av det näst största partiet i duman, Ryska federationens kommunistiska parti (RFKP). 

RFKP fick 13 procent av rösterna i dumavalet 2016 och tolv procent i presidentvalet 2018, med nämnde Pavel Grudinin som presidentkandidat. Nu är affärsmannen Grudinin – ”den röde direktören” – stoppad från dumavalet, för ett aktieinnehav i ett utländskt företag som han själv förnekar.

Alexander Batov
Foto: Privat

Alexander Batov säger att regeringen tidigare motverkat RKAP:s och (Ryska förenade arbetarfronten) ROT Fronts kandidater med hjälp av det stora kommunistpartiet RFKP – som i sin tur beklagar sig över fulspel från regeringen mot sina egna kandidater.

– Så är det. Först använder regeringen RFKP som marionett mot oss, och sedan motarbetar de RFKP också.

Alexander Batov och RKAP är starkt kritiska till det stora kommunistpartiet, som de menar försöker vinna röster genom att ställa sig in hos såväl nationalister som hos den ryska ortodoxa kyrkan. Att så pass många röstar på RFKP beror dels på att de är det största oppositionspartiet, och dels på att deras ideologiska plattform är så bred, menar han.

– Jag tror det kommer gå för dem som för Ukrainas kommunistiska parti. För 20 år sedan var det ukrainska partiet största parti i parlamentet, men de mobiliserade inte arbetarklassen eller stärkte klasskampen. De fortsatte bara säga ”rösta på oss”, och med tiden förlorade de popularitet och inflytande, tills den ukrainska regeringen förbjöd dem helt och hållet.

Valdeltagandet i det ryska parlamentsvalet 2016 var bara 48 procent, jämfört med 60 procent 2011. Med hänvisning till coronapandemin pågår valet den här gången i tre dagar, vilket förmodligen också är tänkt att få upp deltagandet. 

En annan nyhet är att det går att rösta på nätet. Något som minskar transparensen betydligt, menar Alexander Batov.

– Vi har fått vittnesmål om hur chefer i offentlig sektor tvingar anställda att registrera sig för att rösta elektroniskt, och sedan får de gå och rösta på kontoret med chefen närvarande. Och militärer i armén pressas att rösta på Enade Ryssland medan deras befälhavare tittar på.

Samtidigt använder politiker i Sverige och andra västländer bristerna i det demokratiska systemet i Ryssland för att propagera för mer sanktioner från USA och EU.

– Sanktionerna är en konsekvens av konkurrensen mellan olika länders kapitalistklasser, men det är vanliga människor som är offren. USA försöker göra livet svårare för den ryska borgarklassen, men de lägger i sin tur hela bördan på den ryska arbetarklassen.

Vilka är då de viktigaste frågorna för den ryska arbetarklassen i valet?

– Arbetare, framför allt utanför storstäderna, har låga löner och osäkra anställningar samtidigt som priserna är höga. Den ryska arbetarrörelsen är tyvärr väldigt svag och dåligt organiserad. Vårt huvudsakliga fokus i den här perioden är att försöka organisera folk och förklara klasskampens grunder för dem, att det ligger i deras grundintresse att självständigt kämpa för sina intressen.

– Det låter kanske paradoxalt, men det viktigaste för arbetarklassen i det här valet är att inte bry sig om det. För så länge folk tror att val ska förändra livet kommer de vänta på att någon utifrån, någon magisk politiker eller någon annan högre kraft, ska komma och lösa deras problem utan kamp. Det är det största problemet för oss kommunister och fackligt aktiva, att folk fortfarande är passiva.

RKAP:s linje i valet är därför att försöka bryta den passiviteten, säger Alexander Batov.

– Vi säger, rösta för all del om du vill. Rösta på det officiella kommunistpartiet, eller på ett så kallat oppositionsparti. Eller för den delen på det styrande partiet. Men det har inget att göra med ditt liv och kommer inte förändra någonting.

– Om du vill förbättra ditt liv måste det till ett annat synsätt. Då måste du organisera dig och kämpa tillsammans med andra för verklig förändring. Hoppas inte på att något kommer förändras bara för att du går och röstar.

Fakta

Ryska kommunister

 • RKAP (Ryska kommunistiska arbetarpartiet) är en del av ROT Front (Ryska förenade arbetarfronten) som bildades 2010 och registrerades som parti 2012.
   
 • Sedan 2020 är ROT Front inte längre registrerat som parti, efter att inte ha deltagit i tillräckligt många val under en sjuårsperiod, enligt lagen.
   
 • RKAP, som fick 2,2 procent (1,5 miljoner röster) i dumavalet 1999, är inte längre registrerat sedan 2007.
   
 • Alexander Batov sitter i centralkommittén för både RKAP och ROT Front.
   
 • RFKP (Ryska federationens kommunistiska parti), som leds av Gennadij Ziuganov, är det näst största partiet i duman. 2016 fick RFKP 13,3 procent i dumavalet.